Pula

Jednomjesečni pritvor za roditelje umrlog dječaka

Roditelji su osumnjičeni da su zbog grube povrede djetetova prava, zanemarivanja i nebrige za njegovo zdravstveno stanje, prouzročili njegovu smrt.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2021. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv roditelja 15-godišnjeg dječaka iz Pule, pulskog gimnazijalca koji je u srijedu umro u pulskoj bolnici od posljedica višemjesečne bolesti, kroničnog dijabetesa i vjerojatno upale pluća, u subotu je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, prenosi Hina.

Roditelji su osumnjičeni da su zbog grube povrede djetetova prava, zanemarivanja i nebrige za njegovo zdravstveno stanje, prouzročili njegovu smrt.

Oni su u petak privedeni na prvo ispitivanje na Županijsko državno odvjetništvo u Puli, a cijeli je slučaj otkriven u srijedu kada je policiji iz pulske bolnice javljeno da je kod njih u poslijepodnevnim satima umro 15-godišnjak. Policija se odmah pokrenula te su osumnjičeni roditelji uhićeni u četvrtak oko 15 sati.

Dječaku se naime, unazad tri mjeseca pogoršalo zdravstveno stanje, ali ga majka i otac nisu odveli liječniku. Potom mu se 27. rujna stanje ozbiljno pogoršalo, no roditelji su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć, kada je dječak prevezen u pulsku bolnicu gdje je i umro.

Roditelji su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, privedeni pritvorskom nadzorniku istarske policije, nakon čega su u 17 sati prepraćeni na prvo ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Puli.

U međuvremenu u ovom slučaju oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvo u Puli koji je 1. listopada provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1.

"Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji 15- godišnjeg djeteta svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo" - navodi se u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close