Napad na zračnu luku

Jedan od najozbiljnijih ukrajinskih udaraca

Naknadno priopćenje AFU-a navodi da su uništena najmanje dva helikoptera ruskih zračnih snaga koji su bili na zemlji u Berdjansku, a pogođeni su i topnički sustav i skladište streljiva na aerodromu.
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2023. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina tvrdi da je preko noći napala ruske aerodrome u Berdjansku i Luhansku dalekometnim oružjem, uništivši zrakoplove na zemlji i drugu vojnu opremu. U objavi na društvenim mrežama, ukrajinska vojska je napisala: "U noći na 17. listopada Oružane snage Ukrajine (AFU) izvele su uspješne napade na helikoptere i aerodromsku opremu ruskih okupacijskih snaga u privremeno okupiranim Luhansku i Berdjansku", prenosi Index.hr.

Naknadno priopćenje AFU-a navodi da su uništena najmanje dva helikoptera ruskih zračnih snaga koji su bili na zemlji u Berdjansku, a pogođeni su i topnički sustav i skladište streljiva na aerodromu. Videozapis koji su snimili mještani koji žive u blizini zabilježio je protuzračnu paljbu na tamnom nebu i moguće ispaljivanje protuzračnih projektila, nakon čega su uslijedile tri snažne i dugotrajne eksplozije. U izvješćima na društvenim mrežama navodi se da su se ukrajinski udari dogodili nešto poslije 2:30 ujutro.

Gubici u ljudstvu i tehnologiji

Pojedinosti o napadu AFU-a na aerodrom u Luhansku i mogućoj šteti nisu bile dostupne. Napad na zračnu luku u Berdjansku i znatnu štetu na opremi ruskih zračnih snaga potvrdili su i ruski vojni blogeri. Jedan od njih opisao je napad kao "jedan od najozbiljnijih udaraca dosad u Sjevernom vojnom okrugu. Ako ne i najozbiljniji", prenosi Kyiv Post.

Vojni blogeri nadalje pišu: "Ima gubitaka u ljudstvu i tehnologiji. Besmisleno je pisati o tome da trebamo donositi zaključke da se ovo ne ponovi. To će se ponavljati sve dok traje rat. Moramo biti spremni na ovo".

Također su ustvrdili da su napad izveli projektili ATACMS iako, barem službeno, Ukrajina trenutno nema takvo oružje.

Izvješće

Prema neovisnoj novinskoj agenciji UNIAN, ukrajinske su rakete oštetile ili uništile do 10 helikoptera. Odlagalište streljiva gorjelo je više od sat vremena uz neprekidne eksplozije, navodi se u izvješću. Zna se da su u zračnoj luci Berdjansk stacionirani helikopteri opće namjene Ka-52 i Mi-8 te helikopteri-topovnjače Mi-24 i Mi-28.

Topnički sustavi oštećeni u ukrajinskom udaru uključivali su protuzračnu bateriju Pancir koju je ruska vojska koristila za presretanje projektila, navodi se u izvješću UNIAN-a. Neodređeni broj ruskih vojnika također je ozlijeđen i ubijen u napadu.

Do utorka poslijepodne, ukrajinska vojska potvrdila je samo štetu na dva helikoptera i skladištu streljiva. U ponoćnom priopćenju okupacijskih vlasti Berdjanska tvrdi se da su svi projektili zaustavljeni i sugerira se da stanovnici grada ostanu mirni. Naknadno su dodali da su uništili 9 helikoptera i još puno toga.

Korištene rakete ATACMS

Zračna luka Berdjansk, smještena sjeverno od grada, udaljena je oko 120 km od najbližeg teritorija pod kontrolom Ukrajine koji je vjerojatno pogodan za lansiranje projektila dugog dometa. Nije jasno kojim oružjem su Oružane snage Ukrajine pogodile aerodrom.

Informativna platforma Vojenij Osvjedomitelj povezana s Moskvom bila je među proruskim kanalima na Telegramu koji su u utorak ujutro izvijestili da su balističke rakete ATACMS proizvedene u SAD-u s kazetnim streljivom izvele napad na zračnu luku Berdjansk, bez iznošenja konkretnih dokaza.

U službenim izjavama ukrajinske vojske nije navedeno oružje koje je korišteno. Ukrajina od prvih dana invazije traži od Washingtona taktičku balističku raketu ATACMS, oružje dizajnirano za američke lansere HIMARS koje AFU već koristi i imaju domet do 500 km.

SAD je odugovlačio s isporukom ATACMS-a s obrazloženjem da bi američka isporuka balističkog raketnog sustava Ukrajini mogla izazvati agresiju Kremlja. Precizno navođene rakete HIMARS isporučene iz SAD-a, do sada najučinkovitije i najrazornije oružje dugog dometa kojim AFU raspolaže, a zahvaljujući rasprskavajućim bojnim glavama i visokoj preciznosti, jedno od AFU-ovih oružja za napade na aerodrome, imaju maksimalni domet 80 km.

Ukrajinska raketa Vilha domaće proizvodnje ima domet od 130 km, ali Kijev dosad nije mogao proizvesti to streljivo u željenoj količini. Ukrajina je na početku rata također imala ograničene zalihe balističkih projektila Točka-U, ali su rezerve tog oružja vjerojatno iscrpljene, rekli su vojni analitičari.

Francuska i Britanija u svibnju su započele isporuku protubrodskih projektila Storm Shadow u ograničenim količinama. Poznat kao SCALP kada ga je proizvodila Francuska, projektil ima domet od 300 do 350 km.

Planeri napada AFU-a do sada su koristili Storm Shadow/SCALP za udare na mornaricu i pomorsku infrastrukturu, ponajviše 14. rujna kada su salve Storm Shadowa uništile podmornicu ruske mornarice i desantni brod u suhom doku u luci Sevastopolj.

Kopirati
Drag cursor here to close