Nizozemska

Je li kasno? Isprika jer su zaradili milijardu eura preko robova

Vijesti / Svijet | 19. 06. 2023. u 12:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ruke roba | Izvor: ontheblacklist.net

Očekuje se da će se nizozemski kralj Willem-Alexander uskoro ispričati za ropstvo i kolonijalizam, jer je službeno istraživanje pokazalo da je nizozemska kraljevska dinastija zaradila bogatstvo u vrijednosti od današnjih milijardu eura od trgovine i pokoravanja drugih naroda.

150 godina oslobođenja od ropstva

Nizozemski plemići, uključujući i Villiama Trećeg, koji je također bio kralj Engleske, igrali su važnu ulogu u uspostavljanju politike pljačke, izrabljivanja, ropstva i prinudnog rada u Aziji i na Karibima, objavio je londonski Times.

Aktualni nizozemski kralj Willem-Alexander (56) ispričat će se na tradicionalnoj proslavi Keti Koti (u prijevodu - pucanje lanaca), odnosno, 1. srpnja kada potomci nizozemskih robova slave 150 godina oslobođenja od ropstva.

S druge strane, nizozemski premijer Mark Rutte ispričao se u prosincu 2022. godine zbog nizozemskog sudjelovanja u ropstvu tijekom 250 godina, nazivajući trgovinu robovima "zločinom protiv čovječnosti".

''Stoljećima su nizozemska država i njeni predstavnici omogućavali i poticali ropstvo i od toga profitirali. Istina je da nitko tko danas živi ne snosi nikakvu osobnu krivnju za ropstvo, no nizozemska država snosi odgovornost za ogromnu patnju onih koji su bili porobljeni, kao i njihovih potomaka'', rekao je Rutte.

Masakr

U veljači prošle godine Rutte se ispričao Indoneziji zbog ekstremnog kolonijalnog nasilja.

''Zbog sustavnog i raširenog ekstremnog nasilja s nizozemske strane tih godina i zbog toga što su ranije vlade različito gledale na to pitanje, danas se u ime svoje vlade duboko ispričavam indonezijskom narodu'', rekao je tada Rutte.

Rutte je rekao da su otkrića vezana uz robovlasništvo "neupitna".

''Ona su teška, ali neizbježna'', kazao je te istaknuo da vlada preuzima punu odgovornost za "kolektivnu krivnju".

Video: Why Did the Dutch Abolish Slavery So Late?

Naime, više od 250 godina Nizozemska je imala kolonije u, između ostalog, današnjoj Indoneziji, Južnoafričkoj Republici te na karipskom području.

Nizozemci su posjedovali robove koji su često nehumano tretirani. Posljednji masakr koji su Nizozemci počinili dogodio se u Indoneziji 1947. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close