Prvomajski prosvjed

"U Hrvatskoj postoji legalizirano robovlasništvo"

"Dosta nam je da budemo najjeftinija radna snaga u Europi, naše plaće su među najnižima, a samo je Rumunjska gora od nas".
Vijesti / Flash | 01. 05. 2023. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvomajska prosvjedna povorka promarširala je gradom pod sloganom "Prvi maj dan otpora, a ne graha i odmora – solidarni, ujedinjeni, organizirani" dok se većina građana Zagreba okupila na tradicionalnom besplatnom grahu u Parku Maksimir, javlja Anadolija.

Zbog loših uvjeta rada i brojnih problema koje su već isticali na svojim prosvjedima radnici Wolta za prvi maj krenuli su u prosvjedni hod od Paromlina do Markovog trga, a pridružili su im se predstavnici sindikata vatrogasaca i učitelja.

Protestnu povorku sačinjenu od tek nekoliko desetaka prosvjednika organizirala je stranka Radnička fronta, a predsjednica stranke Katarina Peović poručila je kako je ovo okupljanje poruka Vladi Republike Hrvatske, ali i poslodavcima.

"Dosta nam je da budemo najjeftinija radna snaga u Europi, naše plaće su među najnižima, a samo je Rumunjska gora od nas. Svi koji najavljuju prosvjede u narednim danima imaju pravo na povišice plaća. Ako imamo plaće od 600 do 700 eura, onda možemo reći da radimo u siromaštvu. Naša medijalna plaća je 930 eura, dok je u Sloveniji minimalna plaća 1.000 eura, a troškovi života nisu viši", izjavila je Peović.

Foto: zagreb.info / Park Maksimir

Samo solidarni, organizirani i ujedinjeni radnici mogu postići bolje uvjete rada i bolje plaće, ne damo da nas se plaća kao najjeftinije roblje u Europi, poručila je Peović.

Upozorila je na postojanje "legaliziranog robovlasništva" u Hrvatskoj kojem su izloženi strani radnici, koji se boje i žive u uvjetima nedostojnim čovjeka u 21. stoljeću, zbog čega ne sudjeluju u današnjem prosvjedu.

Okupljeni su marširali pod sloganom "Prvi maj dan otpora, a ne graha i odmora – solidarni, ujedinjeni, organizirani", a od Vlade RH traže izmjene dva zakona. Jedan je zakon o stranim radnicima gdje treba vratiti kvote i izjednačiti uvjeti domaćih i stranih radnika, a smatraju kako treba mijenjati zakon o radu kroz ukidanje agregatora, posrednika preko kojih rade strani radnici i domaći dostavljači.

Najveći broj građana Zagreba okupio se danas tradicionalno u Parku Maksimir gdje je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević nazočio besplatnoj podjeli graha, dok je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog praznika rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Tvornici Kulture u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close