Australija

Je li borba protiv klimatskih promjena nepromišljena?

Morrison je kritiziran zbog neaktivnosti nakon što je sezona požara u Australiji započela dva mjeseca ranije nego inače. Stanje je pogoršala dvogodišnja suša na istoku zemlje.
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2019. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski premijer Scott Morrison je u ponedjeljak pozive, upućene nakon katastrofalnih požara, da čini više u borbi protiv klimatskih promjena nazvao "nepromišljenima".

Morrison je kritiziran zbog neaktivnosti nakon što je sezona požara u Australiji započela dva mjeseca ranije nego inače. Stanje je pogoršala dvogodišnja suša na istoku zemlje, piše Hina.

Australski premijer je već dugo snažan podržavatelj australske industrije ugljena. Australija izvozi tri četvrtine svoje proizvodnje ugljena što joj donosi oko 46 milijardi američkih dolara godišnje.

"Nećemo prihvatiti nepromišljene ciljeve i napustiti tradicionalnu industriju jer bi to u opasnost dovelo australska radna mjesta a ne bi imalo značajan utjecaj na globalnu klimu", napisao je Morrison u članku koji je u ponedjeljak objavio list Daily Telegraph iz Sydneya.

On je priznao da postoji potreba za "stvarnom akcijom glede klimatskih promjena" na svim razinama, no ustvrdio je da su sugestije kako je povećanje australskih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena moglo spriječiti požare koje bjesne zemljom ili ekstremne meteorološke pojave "jednostavno pogrešne".

Morrison je u jednom razgovoru u ponedjeljak ujutro odbacio poziv svog zamjenika i čelnika Nacionalne stranke, koalicijskog partnera u vladi, Michaela McCormacka da čini više u bori protiv klimatskih promjena.

Ocijenio je da je pritisak da se čini više protiv klimatskih promjena "politički motiviran".

Iako se australske emisije stakleničkih plinova povećavaju vlada tvrdi da može ispuniti svoje obveze po Pariškim sporazumu koristeći "ugljični kredit", emisijske kvote, od ranijih smanjenja u skladu s Protokolom iz Kyota od 1997. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close