Ruski medvjed ne spava zimski san

Je li Balkan novo područje sukoba

Skoro godinu dana nakon početka invazije na Ukrajinu svjetski lideri su se sastali na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da razmotre teme globalne sigurnosti i obrane
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2023. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Minhenu počela 59. godišnja Minhenska sigurnosna konferencija na kojoj su se okupili svjetski lideri kako bi razgovarali o temama globalne sigurnosti, obrane, tehnologije i održivosti ne gubeći iz vida rusku invaziju na Ukrajinu koja i dalje traje. Među brojnim svjetskim i europskim liderima, konferenciji su prisustvovali i njemački kancelar Olaf Scholz, predsjednik Francuske Emanuel Macron, predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy i drugi.

Ruski medvjed ne spava zimski san

''Skoro godinu dana nakon početka invazije na Ukrajinu razmatramo sve posljedice koje nam je to donijelo tijekom prethodne godine. Ono što nas čeka u budućnosti će također biti u centru pažnje ovogodišnjeg izdanja konferencije. Zapadni Balkan je, međutim, važan dio slagalice europske sigurnosti i stabilnosti. I kao što je neko rekao, dajte da komuniciramo i radimo jedni s drugima umjesto da držimo pridike ili 'guramo stvari pod tepih',“ rekla je generalna tajnička Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu danas prije početka Minhenske sigurnosne konferencije.

Prvog dana konferencije Bregu je imala nekoliko bilateralnih sastanaka i učestvovala je na panel diskusijama, uključujući i veoma koristan sastanak sa saveznom ministricom za Europsku uniju i ustavna pitanja Austrije Karoline Edtstadler. U nastavku dana održan je popratni događaj na visokom nivou „Ruski medvjed ne spava zimski san: Je li Balkan novo područje sukoba“ koji su zajednički organizirali Beogradski centar za sigurnosnu politiku i Europsko vijeće za vanjske poslove.

Sigurnosna konferencija

Na skupu su govorili generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu, premijer Albanije Edi Rama, specijalni predstavnik Europske unije Miroslav Lajčak, američka senatorica Jeanne Shaheen, zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove Thomas Erndl, član njemačkog parlamenta Bundestag Robin Wagener, direktor Ženevskog centra za sigurnosnu politiku Thomas Greminger, potpredsjednica i fondacije „Otvoreno društvo“ Sandra Breka, bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i drugi.

U naredna dva dana Minhenska sigurnosna konferencija 2023. će biti jedinstvena platforma za razgovore na visokoj razini o glavnim izazovima vanjske i sigurnosne politike današnjice na kojoj će se okupiti i drugi svjetski lideri među kojima su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris, premijer Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Rishi Sunak i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close