Da nismo mi?

Jedna zemlja s Balkana spremna za EU

Najranjivija točka regije je energetika, pa je ključni prioritet da se nađu alternativni putevi opskrbe za zapadni Balkan.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2023. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tajnik za proširenje Olivér Várhelyi ocijenio je da će do kraja mandata ove europske komisije jedna zemlja sa zapadnog Balkana biti spremna da postane članica EU, ali nije otkrio o kojoj je riječ.

Várhelyi je rekao da nije zadovoljan procesom integracije zemalja zapadnog Balkana u posljednj, te dodao da je to prioritet Unije.

Smatra da se EU treba fokusirati na kompletno donošenje institucionalnih odluka kada kriteriji budu ispunjeni i da ubrza proces pristupanja.

Várhelyi je rekao kako je EU zbog toga izašla s važnim ekonomskim planom, ne samo da bi ubrzala proces širenja, nego i da što prije pomogne zemljama zapadnog Balkana da postignu standarde.

Smatra da je najranjivija točka regije energetika, pa je ključni prioritet da se nađu alternativni putevi opskrbe za zapadni Balkan.

"Na tome radimo. Do kraja mandata ove komisije moći ćete vidjeti da se zapadni Balkan brže razvija i približava svim standardima nego što je to bio slučaj do sada", rekao je.

Kada je riječ o Srbiji, Várhelyi je naveo da usklađivanje vanjske politike Srbije s vanjskom politikom EU nije kriterij za zamrzavanje pregovora između Srbije i EU.

Várhelyi je objasnio da je EU zamolila Srbiju, kao kandidata za članstvo i saveznika Unije, da joj pomogne i da se uskladi s njezinom politikom, ali da prema obveznim pravilima, pregovaračkim okvirom i novom metodologijom, usklađivanje nije kriterij zbog kojeg bi mogli biti suspendirani pregovori, prenio je RTS.

"To je zadnja mjera na raspolaganju. Nadam se da Srbija shvaća koliko je važno da nam pomogne u borbi protiv rata u Ukrajini koji utiče na sve. Mi se nadamo da će Srbija promijeniti ovaj stav", rekao je Várhelyi u Europskom parlamentu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close