U Tokiju

Japan želi otvoriti ured za vezu s NATO-m

Nikkei Asia javio da bi ured za vezu trebao biti otvoren sljedeće godine i da će omogućiti razgovore sa sigurnosnim partnerima NATO-a
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2023. u 17:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan radi na otvaranju ureda za vezu s NATO-m u Tokiju, izjavio je u utorak japanski ambasador u SAD Koji Tomita.

Tomita je to dao tu izjavu na dešavanju koje je organizirao Nacionalni press klub u Washingtonu kada su ga pitali o izvještaju u Nikkei Asia ovog mjeseca u kome se navodi da alijansa pod američkim vodstvom planira otvoriti takav ured, prvi u Aziji, kako bi olakšala konzultacije u regiji.

"Točka koju ste spomenuli jedna je od stvari na kojima radimo na jačanju našeg partnerstva. Zaista, međutim, nisam čuo konačnu potvrdu toga, ali radimo u tom pravcu", kazao je.

NATO nije potvrdio izvještaj Nikkeija, navodeći da neće ulaziti u detalje aktualnih razmatranja NATO saveznika.

Razgovor sa sigurnosnim partnerima

Tomita, koji je izvještavao o samitu G7 kome će Japan biti domaćin u Hiroshimi od 19. do 21. svibnja, rekao je da će se na sastanku tražiti bliže usklađivanje pristupa te grupe prema Kini.

Nikkei Asia javio da bi ured za vezu trebao biti otvoren sljedeće godine i da će omogućiti razgovore sa sigurnosnim partnerima NATO-a, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, imajući na umu geopolitičke izazove koje predstavljaju Kina i Rusija.

Sigurnosni izazovi

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je Japan u januaru i obećao s premijerom Fumiom Kishidom da će ojačati veze u suočavanju s "povijesnim" sigurnosnim izazovima, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu i rastuću vojnu moć Kine.

Nakon izvještaja Nikkei Asia, Kina je saopćila da je potrebna "visoka budnost" u suočavanju sa "širenjem NATO-a na istok", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close