Ledeno doba

Simulacija pokazala što bi nam učinio nuklearni rat

Koliko bi posljedice nuklearnog rata mogle biti ozbiljne istražili su još 1982. godine znanstvenici Paul Crutzen i John Birks…
Vijesti / Svijet | 09. 08. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema simulaciji Laboratorija za znanost i globalnu sigurnost sveučilišta u Princetonu, u prvih nekoliko sati nuklearnog rata Rusije i SAD bilo bi više od 90 milijuna mrtvih i ozlijeđenih, prenosi Srna.

Nuklearna zima

Koliko bi ih još umrlo od posljedica ranjavanja, gladi i nuklearnih padavina teško je procijeniti, ali simulacija u trajanju od četiri minute, iako izgleda poput videoigre, pokazuje koliko bi brzo stvari mogle eskalirati.

Koliko bi posljedice nuklearnog rata mogle biti ozbiljne istražili su još 1982. godine znanstvenici Paul Crutzen i John Birks, koji su sugerirali kako bi moglo doći do toliko velikog oblaka dima da bi mogla nastupiti nuklearna zima, koja bi dovela do propasti poljoprivrede, a onda i civilizacije kakvu znamo.

Samo godinu kasnije, znanstvenici iz SAD i tadašnjeg SSSR-a potvrdili su ovu teoriju.

Moderni klimatski modeli, koji su nešto precizniji i sofisticiraniji od onih koje su koristili Crutzen i Birks, pokazuju da je njihovo zlokobno proročanstvo bilo prilično blago spram mogućih posljedica.

Malo ledeno doba

Znanstvenici predvođeni Alanom Robockom, sa sveučilišta Rutgers u nedavno objavljenom radu navode da su procjene o posljedicama nuklearnog sukoba vjerojatno pomogle u zaustavljanju "hladnog rata", ali da novi klimatski modeli, koji u obzir uzimaju i klimatske promjene, sugeriraju da bi nuklearni rat bio - katastrofalan potez.

Naime, kad su u modele unijeli potencijalni nuklearni sukob između SAD i Rusije, rezultati su bili nevjerojatni.

Prema njihovom zaključku, svjetski oceani bi se toliko ohladili da bi svijet bio gurnut u "malo ledeno doba" koje bi moglo trajati tisućama godina.

Video: Nuclear War Simulator - Basic functions

Čak i sukob manjih razmjera između, na primjer, Indije i Pakistana, doveo bi do više od 130 milijuna stradalih, a 2,5 milijarde ljudi ostalo bi bez hrane bar dvije godine.

Stvarna mogućnost

Profesor sa sveučilišta UCL Mark Maslin, upozorava da prijetnje nuklearnim oružjem, pa i njegovom ograničenom upotrebom, treba shvatiti ozbiljno - prenose znanstveni portali.

Navodi kako bi se znanstvenici trebali posvetiti proučavanju potencijalnih posljedica u slučaju detoniranja nuklearnog oružja, kako bi nadležni shvatili da će negativne posljedice korištenja takvog oružja osjetiti svi - i oni protiv kojih se koristi i oni koji ga koriste.

"Prijetnja nuklearnim ratom nije nestala, a nuklearno ledeno doba, koje bi zbrisalo život na Zemlji sljedećih nekoliko tisuća godina, i dalje je stvarna mogućnost", upozorava on u članku objavljenom na portalu The Conversation.

Kopirati
Drag cursor here to close