Međunacionalni incident

Janja: Pucali iz pištolja i vrijeđali vjernike koji su se vraćali iz džamije

Govoreći o situaciji i osjećajima povratnika u Janju, Camić je kazao da se kao nikada prije osjećaju ugroženo.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2022. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omer ef. Camić, glavni imam MIZ Janja za N1 je potvrdio da su nepoznate osobe pucale u zrak i psovali vjernike koji su se jutros vraćali sa sabah namaza.

“Naišla je kolona automobila koji su prevozili badnjake, vidjeli su vjernike koji su izlazili iz džamije i psovali im. Ispalili su nekoliko metaka u zrak iz dva pištolja.

Jedan od naših džematlija je bio priseban, sjeo u automobil i uslikao tablice. Imamo informaciju da su trojica počinitelja uhićeni i nalaze se na ispitivanju.” kazao je Omer ef. Camić za N1.

Govoreći o situaciji i osjećajima povratnika u Janju, Camić je kazao da se kao nikada prije osjećaju ugroženo.

“Svake godine u ovo vrijeme očekujemo neke provokacije. Ove godine se to dogodilo u jutarnjim satima umjesto u večernjim. Povratnici su zabrinuti više nego prethodnih zbog političke situacije u BiH.

Iz okolnih sela se iza ponoći čuju rafali. Ono što zabrinjava je da su počinitelji mlađi mještani, sa starijima imamo dobru suradnju. Vjerojatno su da na taj način slave blagdane. Umjesto da širimo poruke mira i suživota” kazao je Camić.

Salkić: Napad u Janji je posljedica radikalne Dodikove politike

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je da su jutrošnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji posljedica radikalne separatističke politike koju provode vlasti bh. entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom, te da su Bošnjaci Janje, kao i Bošnjaci u čitavoj RS, zabrinuti ovim događanjem i izostankom snažnije reakcije radi spriječavanja ugrožavanja mira i stabilnosti od strane separatistički orijentiranih ekstremista.

“Jutrošnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji posljedica su radikalne separatističke politike koju provode vlasti bh. entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom”, saopštio je Salkić.

Kontinuirana politička i medijska kampanja usmjerena na vrijeđanje Bošnjaka, negiranje države Bosne i Hercegovine, pozivanje na secesiju, predstavljanje Bošnjaka kao prijetnje, ima za cilj pojavljivanje ovakvih napada na Bošnjake, naglašava on.

“Ovo nije prvi oružani atak na džamiju u Janji, koja je porušena od strane srpske vlasti 1993. godine. Zbog činjenice da raniji napadi nisu rasvijetljeni, kao i činjenice da nisu kažnjeni rušitelji džamije, imamo nove napade. Ozbiljno je ovo upozorenje za sve u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici gdje nas može odvesti nekažnjena radikalna separatistička politika Milorada Dodika i njegovih sljedbenika. Bošnjaci Janje, kao i Bošnjaci u čitavom bh. entitetu RS, su zabrinuti ovim dešavanjem i izostankom snažnije reakcije radi spriječavanja ugrožavanja mira i stabilnosti od strane separatistički orijentiranih ekstremista”, piše Ramiz Salkić.

Pozvao je nadležne sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju svoje aktivnosti i prisustvo na Drini radi spriječavanja sličnih incidenata koji mogu ozbiljno ugroziti mir u našoj zemlji.

“Trenutno stanje zahtijeva i pojačano prisustvo međunarodnih sigurnosnih snaga na Drini, jer je primjetno pojačano korištenje vatrenog naoružanja tijekom vjerskih i novogodišnjih praznika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Pozivam MUP bh. entiteta RS da izađe u javnost sa imenima onih koji su izvršili oružani napad na vjernike i džamiju u Janji i time pokažu svoju nepristrasnost u ovom slučaju”, poziva Salkić.

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, će sutra, 7. siječnja 2022. godine, u 11 sati posjetiti MIZ Janja, te se sastati sa predstavnicima Medžlisa i predstavnicima Bošnjaka, nakon toga će u džamiji koja je bila predmet napada prisustvovati džuma-namazu i razgovarati sa Bošnjacima Janje, priopćeno je iz njegovog ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close