Preliminarni rezultati

Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore

Đukanović je osvojio 39,2 posto glasova, dok Milatović ima 60,8 posto, pokazuju preliminarni rezultati
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2023. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Crnoj Gori održan drugi krug predsjedničkih izbora, a birači su odlučivali između dva kandidata: aktuelnog šefa države Mila Đukanovića, koji je na toj poziciji bio gotovo 30 godina, i mladog političara Jakova Milatovića.

U drugom krugu izbora glasalo je 70,7 posto birača, odnosno oko 383.300 građana. Đukanović je osvojio 39,2 posto glasova, dok Milatović ima 60,8 posto, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 31,2 posto obrađenog uzorka. Izlaznost u drugom krugu veća je nego u prvom krugu koji je održan prije dva tjedna, objavio je Centar za monitoring.

Foto: Anadolija / Počelo slavlje pristalica Jakova Milatovića

“Danas ćemo napraviti veliki korak naprijed kad je u pitanju pomirena, bogata, pravednija i konačno, Crna Gora svih nas”, rekao je Milatović ranije kada je došao na glasanje. Istaknuo je da će na taj način doći do konačnog poraza simbola prethodnog režima koji je upravljao Crnom Gorom zadnjih 30 godina.

Tijekom izbornog dana zabilježene su manje nepravilnosti koje nisu mogle utjecati na rezultat glasanja, poput glasnog čitanja kandidata kojeg birač zaokružuje ili fotografiranja glasačkog listića, priopćile su lokalne nevladine udruge koje su pratile proces.

Milo Đukanović, aktualni predsjednik Crne Gore, u prvom krugu 19. ožujka osvojio je 35 posto glasova. Tijekom kampanje predstavio se kao proeuropski kandidat, te je Milatovića optuživao da je eksponent velikosrpske politike Aleksandra Vučića.

Također, policija je provjeravala dojave o navodno postavljenim bombama na nekoliko biračkih mjesta diljem Podgorice.

Kopirati
Drag cursor here to close