Arapska liga

Izvanredni sastanak zbog sukoba u Sudanu

Sukobi dvije strane nastavljeni su drugi dan u različitim dijelovima glavnog grada Khartouma, posebno u blizini vojnog stožera.
Vijesti / Svijet | 16. 04. 2023. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arapska liga, na poziv Egipta i Saudijske Arabije, održala je izvanredni sastanak zbog situacije u Sudanu, prenosi Anadolija.

Kako je objavila egipatska novinska agencija MENA, Vijeće Arapske lige sastalo se na nivou stalnih predstavnika pod predsjedavanjem Egipta kako bi razgovarali o najnovijim događajima u Sudanu.

Izvanredni sastanak održan je na poziv Egipta i Saudijske Arabije nakon sukoba vojske i Snaga za brzu podršku (RSF) u Sudanu.

Predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Muhammad zatražio je također da strane odmah zaustave uništavanje Sudana i da međunarodna zajednica poduzme napore kako bi pomogla u okončanju sukoba.

Broj poginulih u sukobima između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) povećan je na 56, a povrijeđeno je 595 osoba, priopćio je u nedjelju Središnji odbor sudanskih liječnika.

Oni su pozvali RSF i Oružane snage Sudana da otvore humanitarne koridore kako bi omogućili evakuaciju povrijeđenih, posebno civila.

Sukobi dvije strane nastavljeni su drugi dan u različitim dijelovima glavnog grada Khartouma, posebno u blizini vojnog stožera.

Vojska tvrdi da su napredovali prema bazama RSF-a u Khartoumu i drugim područjima. U priopćenju se navodi da trupe kontroliraju baze u Omdurmanu, dodajući da će vojska uskoro okončati sukob.

RSF je to demantirao navodeći da su sukobi u toku. Ova paravojna grupa tvrdi da su njihove snage sinoć oborile vojni avion.

Ujedinjeni narodi su priopćili da su tri humanitarna radnika ubijena u Kabkabiji u Sjevernom Darfuru.

Kopirati
Drag cursor here to close