Žestoke ulične borbe

Izrael poslao elitne vojnike u Gazu: Napadaju iznad i ispod zemlje

Kao i zračni napadi uzduž i dolje duž Pojasa Gaze, jednog od najgušće naseljenih područja na svijetu, topničke i tenkovske granate prošarale su sve donoseći novi val razaranja.
Vijesti / Svijet | 29. 10. 2023. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je poslao svoje elitne vojnike u Pojas Gaze u subotu navečer kako bi se borili u žestokim uličnim borbama protiv Hamasa dok se pripremao za "dug i težak" rat - nakon tjedana nemilosrdnog zračnog bombardiranja, piše Dailymail.

Kao i zračni napadi uzduž i dolje duž Pojasa Gaze, jednog od najgušće naseljenih područja na svijetu, topničke i tenkovske granate prošarale su sve donoseći novi val razaranja.

Dug rat

"Prešli smo na sljedeću fazu rata", rekao je ministar obrane Yoav Gallant kad je svanulo i kada se vidjelo stotine uništenih zgrada.

"Prošle večeri tlo se treslo u Gazi. Napadali smo iznad zemlje i ispod zemlje. Kampanja se nastavlja do daljnjeg".

Na tiskovnoj konferenciji premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael vodi svoj "drugi rat za neovisnost" i da će to biti "dug rat".

Dodao je: "Borit ćemo se i nećemo se predati. Nećemo se povući. Bit će to pobjeda dobra nad zlom dok se mi borimo za svoj život".

Rekao je da je vojska ušla u "uporište zla", dodavši: "Ovo je druga faza rata koja ima jasne ciljeve - uništiti Hamas i vratiti naše taoce kući".

Rekao je da mu se "srce slama" zbog obitelji 229 talaca u Gazi, dodajući: "Obećavam da ćemo dati sve od sebe da ih vratimo".

Uništavanje bunkera

U "sljedećoj fazi" zrakoplovi su u petak navečer gađali ciljeve u sjevernoj Gazi, uključujući predgrađa grada Gaze. Također je bilo napada oko bolnice Al-Shifa, za koju Izrael tvrdi da ispod nje skriva zapovjedni i kontrolni centar Hamasa, što je čini vojnom metom.

Prema nekim izvješćima, izraelske zračne snage rasporedile su ubojna sredstva za uništavanje bunkera kako bi uništile Hamasovu mrežu tunela. Prva bojeva glava projektila stvara rupu, a zatim druga prodire dublje u zemlju, uništavajući podzemne strukture.

Najmanje 100 lovaca-bombardera napalo je oko 150 podzemnih ciljeva. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari ponovno je upozorio civile na sjeveru Gaze da se bez odgode evakuiraju.

Ponovno uspostavljena komunikacija

Nestanak struje, interneta i mobitela bio je najznačajniji signal da je počela kopnena invazija.

Telefonska i internetska veza navodno je ponovno uspostavljena za mnoge ljude u Gazi, prema telekomunikacijskoj tvrtki. Pojas Gaze pretrpio je komunikacijski prekid od petka navečer, pri čemu je 2.3 milijuna stanovnika bilo odsječeno od vanjskog svijeta usred snažnih izraelskih zračnih i kopnenih napada.

Društveni mediji su prije prekida veza bili slamka spasa za Palestince koji su očajnički željeli dobiti vijesti ili podijeliti svoju zastrašujuću nevolju sa svijetom.

Kopirati
Drag cursor here to close