Žarište

VIDEO | Izrael nastavlja napad na bolnicu u Gazi

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, priopćilo je u četvrtak da su izraelski buldožeri "uništili dijelove južnog ulaza" u bolnicu.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2023. u 08:28 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je u četvrtak obnovio svoju operaciju u najvećoj bolnici u Gazi, ciljajući na ono što tvrdi da je zapovjedni centar Hamasa skriven u kompleksu u kojem se nalazi više od 2.000 civila.

''Večeras smo izveli ciljanu operaciju u bolnici Shifa. Nastavljamo da idemo naprijed'' - rekao je general-major Yaron Finkelman, šef izraelskih vojnih operacija u Gazi, u objavi na društvenim mrežama.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, priopćilo je u četvrtak da su izraelski buldožeri "uništili dijelove južnog ulaza" u bolnicu.

Izraelska vojska tvrdi da je pronašla Hamasovo oružje i borbenu opremu u bolnici Al Shifa u Pojasu Gaze tijekom jučerašnjeg pretresa, dok Hamas tvrdi da je to laž.

Izraelska vojska je objavila videosnimku za koju kaže da prikazuje dio oružja i opreme prikupljene u zgradi unutar velikog bolničkog kompleksa, uključujući automatsko oružje, granate, streljivo i pancirne prsluke.

Hamas, koji se bori protiv izraelskih snaga u Gazi, odbacio je to kao "laž i jeftinu propagandu".

Izraelska vojska je jučer objavila da je u bolnici pronašla Hamasov "operativni centar" i objavila fotografije oružja za koje tvrdi da pripada Hamasu.

Ono što je pronađeno "u bolnici Al Shifa, baš kao i u (bolnici) Rantisa, dokazuje da se bolnice koriste u vojne svrhe, za teror, u izravnoj suprotnosti s međunarodnim pravom", rekao je izraelski vojni glasnogovornik Daniel Hagari.

Khader, novinar iz Al Shife, za BBC je nakon upada u bolnicu rekao da su izraelske trupe preuzele potpunu kontrolu i da nije bilo pucnjave u bolnici.

Rekao je da je šest tenkova i oko 100 komandosa ušlo u kompleks tijekom noći. Izraelske snage zatim su išle od sobe do sobe, ispitujući osoblje i pacijente.

I Izrael i njegov glavni saveznik Sjedinjene Države kažu da Hamas ima zapovjedni centar ispod kompleksa Al-Shifa, koji je postao žarište u 40-dnevnom ratu.

Palestinska militantna grupa i direktori bolnice negirali su optužbe.

Prije nego što su izraelske snage u srijedu prvi put upali u bolnički kompleks, agencije UN-a procijenile su da se u Al-Shifi sklonilo 2.300 pacijenata, osoblja i raseljenih civila.

''Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora nadjačati sve druge brige'' - rekao je šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths.

''Bolnice nisu bojna polja'' - dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close