Al Šifa

Izrael ušao u najveću bolnicu u Gazi za koju tvrde da je "srce" Hamasa

"Čuju se velike eksplozije, a prašina dolazi do područja gdje se nalazimo. Vjerujemo da se eksplozija dogodila i unutar same bolnice", kazao je Burš.
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2023. u 07:12 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska je objavila da je ušla u kompleks Al Šife, najveće bolnice u Gazi, pozvavši militante Hamasa da se predaju.

Liječnik Munir al-Burš, generalni direktor ministarstva zdravstva Gaze, za Al Jazeeru je rekao da su izraelske snage ušle u zapadni dio zdravstvenog kompleksa.

"Čuju se velike eksplozije, a prašina dolazi do područja gdje se nalazimo. Vjerujemo da se eksplozija dogodila i unutar same bolnice", kazao je Burš.

Nekoliko sati kasnije glasnogovornik ministarstva Ašraf al-Kidra je za isti medij rekao da je "okupacijska vojska sad u podrumu te ga pretražuje".

"Oni su u kompleksu, pucaju i granatiraju". Izraelske snage prvo su napale odjele kirurgije i hitnog prijema, rekao je Mohamed Zakut iz ministarstva zdravstva.

Zasad nije potvrđeno što se događa

Reuters zasad nije uspio neovisno potvrditi te navode o situaciji u bolnici Al Šifa.

Proteklih dana sve je više poziva međunarodne zajednice za humanitarnim primirjem, a sudbina te bolnice u središtu je svjetske pozornosti zbog pogoršanja tamošnjih uvjeta. U bolnici se nalaze tisuće pacijenata, članova medicinskog osoblja i izbjeglica.

Izrael tvrdi da militantni pokret Hamas ima zapovjednički centar pod Al Šifom te da koristi tu bolnicu i tunele ispod nje kako bi sakrio vojne operacije i držao taoce.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako "na temelju obavještajnih informacija i operativnih potreba" provode "preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice Al Šifa".

Potencijalno "srce" Hamasa

Izraelska vojska dodala je da su s njezinim snagama "medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni kako bi se pripremili za ovo kompleksno i osjetljivo okruženje, s ciljem da se ne naudi civilima".

Glasnogovornik IDF-a Peter Lerner za CNN je rekao da su bolnica i kompleks središte Hamasa za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo "srce".

Sjedinjene Države su priopćile kako njezini obavještajni podaci odgovaraju zaključcima Izraela.

Hamas je odgovorio kako ta objava Washingtona praktički daje "zeleno svjetlo" Izraelu da uđe u bolnicu u središtu Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close