'Ozbiljan je udarac'

Izrael najavio gradnju tisuća novih domova u istočnom Jeruzalemu

"Danas ondje ima 40.000 stanovnika i dodajemo 10.000. U Har Homi živjet će 50.000 ljudi, kao u prosječnom izraelskom gradu", rekao je.
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2020. u 17:01

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u četvrtak gradnju tisuća novih stanova u novom valu kolonizacije istočnog Jeruzalema, palestinskog dijela grada, dva tjedna prije parlamentarnih izbora na kojima se nada da će uspjeti politički preživjeti, prenosi Hina.

"Dodajemo 2.200 stanova u naselju Har Homa", izjavio je Netanyahu u videosnimci koju je postavio njegov ured i u kojoj se premijer i fizički pojavljuje u toj koloniji.

"Tu četvrt osnovao sam 1997. kada sam bio izabran za premijera unatoč zamjerkama iz cijelog svijeta", dodao je.

"Danas ondje ima 40.000 stanovnika i dodajemo 10.000. U Har Homi živjet će 50.000 ljudi, kao u prosječnom izraelskom gradu", rekao je.

U kampanji za parlamentarne izbore 2. ožujka, treće po redu u manje od godinu dana, Netanyahu je najavio i gradnju tisuća stanova u drugome sektoru istočnog dijela Jeruzalema.

"No još je važnija vijest danas da sam odobrio gradnju stanova u naselju Givat Hamatos. To znači 4.000 novih domova, 1.000 za arapske stanovnike iz Beit Safafa (susjedni palestinski sektor) i 3.000 za židovske stanovnike", rekao je.

"Gradnja u četvrti Givat Hamatos ozbiljan je udarac rješenju dvije države (izraelskoj i palestinskoj)", napisala je na Twitteru izraelska nevladina udruga "Mir sada" koja se protivi kolonizaciji.

Udruga dodaje da je ta četvrt "posljednja koja će omogućiti teritorijalni kontinuitet (povezanost) između Betlehema i istočnog Jeruzalema".

Danas više od 600.000 ljudi živi u naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu. Kolonizacija tih područja koja je Izrael okupirao od 1967. ubrzala se zadnjih godina, dok je Netanyahu premijer i ima saveznika u Washingtonu, predsjednika Donalda Trumpa.

U siječnju je Trump predstavio svoj mirovni plan za Bliski istok kojim predviđa "nedjeljivu" izraelsku prijestolnicu Jeruzalem, što odbacuju Palestinci koji žele glavni grad svoje buduće države imati u istočnom Jeruzalemu.

"Povezujem sve dijelove jedinstvenog Jeruzalema, ukidam sva ograničenja i Jeruzalem se gradi s nama", rekao je Netanyahu.

Kopirati
Drag cursor here to close