Optužbe za nacizam

Poljska se iz protesta povukla iz summita u Jeruzalemu

Današnji sastanak lidera Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke, takozvane Višegradske grupe, trebalo je da bude prvi summit van Europe.
Vijesti / Svijet | 19. 02. 2019. u 08:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela potvrdilo je da je otkazan europski summit u Jeruzalemu, nakon što se Poljska povukla u znak prosvjeda zbog tvrdnji vršitelja dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova da su Poljaci surađivali s nacistima i  ''posisali antisemitizam s majčinim mlijekom''.

Današnji sastanak lidera Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke, takozvane Višegradske grupe, trebalo je da bude prvi summit van Europe. Izraelsko ministarstvo je reklo da sve četiri europske zemlje moraju biti nazočne da bi summit bio održan. 

Jedan anonimni dužnosnik Vlade Izraela je najavio da će tri preostala lidera nakon odluke Poljske da ne sudjeluje održati danas niz bilateralnih sastanaka i konferenciju za novinare, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u jučerašnjem govoru jevrejskim američkim liderima nije spominjao krizu s Poljskom.

Netanyahu očekuje da bude ponovo premijer nakon privremenih izbora u travnju i moguće je da on i šef diplomacije Yisrael Katz pokušavaju da zadobiju naklonost svoje baze kritizira Poljsku.

Međutim, bivši izraelski veleposlanik u EU Oded Eran ocijenio je da diplomatska cijena krize jasno prevladava korist na domaćem terenu.

''Napuštanje ili odlaganje summita Višegrad jeste veliki udarac za Netanyahuovu vanjsku politiku koju on razvija nekoliko godina'', rekao je Eran i dodao da svako povećanje popularnosti potpuno nadmašuje šteta koja je napravljena.

Predsjedavajući Američko-jevrejskog saveza David Harris izdao je priopćenje u kojem je naveo da ''sigurno postoje džepovi antisemitizma u Poljskoj'', ali je naglasio da su Poljaci patili i pružili veliku otpor nacistima tijekom rata i također pomagali Jevrejima.

On je podsjetio i na poljski doprinos obnavljanju jevrejskog života.

Kriza je počela prošli tjedan kada je Netanyahu tijekom posjeta Varšavi rekao da su Poljaci surađivali s nacistima, što je razgnjevilo domaćine koji odbacuju sugestije da je njihova zemlja surađivala s Hitlerom. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je u nedjelju da neće doći na summit ali da će umjesto njega na summitu sudjelovati šef diplomacije. Međutim, poslije je otkazao sudjelovanje Poljske, nakon izjave šefa diplomacije Izraela koje je on označio ''rasističkom'' i ''potpuno neprihvatljivom''. 

Navodeći da je dijete preživjelih u holokaustu, Katz je izjavio za izraelske medije da su ''Poljaci definitivno surađivali s nacistima''.

Kopirati
Drag cursor here to close