Abbas

Biden nazvao predsjednika Palestine

Predsjednik Palestine Abbas primio je telefonski poziv od Bidena.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joeom Bidenom razgovarao je o događanjima u Palestini i regiji, objavila je agencija Anadolija.

Hussein al-Sheikh, član centralnog komiteta Fataha i nadležni za odnose s Izraelom, objavio je kako je predsjednik Palestine Abbas primio telefonski poziv od Bidena.

Pročitajte još

Sheikh je kazao kako su Abbas i Biden razgovarali o posljednjim događanjima.

Agencija Reuters, pozivajući se na službenu novinsku agenciju Palestine, piše kako je američki predsjednik Joe Biden pozvao je u subotu na mir između Izraela i Gaze i potvrdio potporu rješenju dviju država u prvom telefonskom pozivu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom od stupanja na dužnost.

Biden je, kako se navodi, rekao Abbasu da Sjedinjene Države "čine napore sa zainteresiranim stranama da postignu cilj" smanjenjem nasilja u regiji.

Biden je također rekao da se Sjedinjene Države protive deložaciji Palestinaca iz šeika Jarrah iz istočnog Jeruzalema, navodi se u sažetku izviješća.

Palestinske grupe otpora su izraelskoj policiji dale rok da se do 18 sati 10. svibnja povuče iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa džamije Al-Akse u Al-Qudsu (Jeruzalem).

Izraelske snage se nisu povukle u zadanom roku, nakon čega su palestinske grupe otpora lansirale veći broj raketa prema Izraelu.

Izrael je nakon toga pokrenuo vojnu operaciju ”Čuvari zidina“ usmjerenu ka Pojasu Gaze.

Podaci Ministarstva zdravstva u Gazi pokazuju kako je od 10. svibnja, u izraelskim napadima na Gazu život je izgubilo 140 Palestinaca, među kojima 39 djece i 22 žene.

Abbas je, navela je Anadolija, 13. svibnja razgovarao i s ministrom vanjskih poslova SAD-a Antonyjem Blinkenom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close