Bivši guverner HNB

Iznenada umro Željko Rohatinski

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. kolovoza 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine.
Vijesti / Svijet | 12. 12. 2019. u 19:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. kolovoza 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine, na kojem mu je mentor bio bivši ministar financija Mato Crkvenac, javlja Index.

Poslovnu karijeru započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi 1989. bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godine 1990. postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998., kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Na tom mjestu radi do travnja 2000. godine, kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor. No, već u ljeto iste godine dolazi na čelo HNB-a.

Rohatinski je imenovan guvernerom Hrvatske narodne banke 12. srpnja 2000. odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Sabor mu je 7. srpnja 2006. povjerio drugi šestogodišnji mandat.

Nakon što mu je istekao drugi mandat, Rohatinski se vraća u Agrokor kao Todorićev savjetnik. Prelazak iz HNB-a u Agrokor Rohatinski je tada objasnio dogovorom između njega i Todorića, po kojem se mogao vratiti, pa je to i učinio, iako je, kako je tvrdio, imao ponudu Goldman Sachsa.

Drugi odlazak iz Agrokora nije bio tako idiličan. Kada je Todorić propao i država je preuzela upravljanje, Rohatinski je otišao u mirovinu pravdajući se da je radio samo makroekonomske analize i nije imao gotovo nikakve veze s poslovanjem.

Rohatinski je dobitnik Fulbrightove stipendije, a autor je više knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close