Predavanje

Guverner Hrvatske narodne banke u Mostaru: Ulazak u EU će pomoći BiH

Gospodarstvo / Flash | 30. 01. 2017. u 10:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) prof. dr. sc. Boris Vujčić u ponedjeljak je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao predavanje na temu "Monetarna politika i konkurentnost".

Guverner Vujčić je u svojoj prezentacijom studentima objasnio koja je uloga središnje banke, odnosno koja su im ograničenja za rad.

On se također osvrnuo i na uvjete u kojima središnje banke provode politike i donose odluke, kao što su tekući gospodarski trendovi, ali i stanje globalnoga gospodarstva i neposrednog okruženja.

Komentirajući ekonomsku situaciju u BiH i Republici Hvatskoj, guverner HNB-a kazao je kako je u Hrvatskoj trenutno u tijeku oporavak te da se ove godine očekuje rast bruto proizvoda od 3 posto, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu.

Taj oporavak, ustvrdio je guverner Vujčić, prvenstveno se temelji na rastu izvoza, što je posljedica ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine.

''Iz iskustva Hrvatske može se zaključiti da ulazak u EU značajno pomaže zemljama i, nadam se, kako će u budućnosti to biti slučaj i s BiH'', ocijenio je hrvatski guverner.

Također je rekao kako bi za Hrvatsku bilo dobro da što prije usvoji euro, jer već sada Hrvatska ima visok stupanj 'eurizacije' s obzirom da je među Hrvatima raširena praksa uporabe te valute, kroz plaćanja, štednju i kreditiranje.

''Budući da imamo takvu situaciju, ulaskom u monetarnu uniju možemo samo dobiti u smislu pada kamatnih stopa'', smatra guverner Vujčić.

Kopirati
Drag cursor here to close