Japan

Isplivali brodovi duhovi, davno potopljeni sada su na obalama Iwo Jime

Brodovi koji su potopljeni tijekom krvave bitke za Iwo Jimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u zadnjim mjesecima Drugog svjetskog rata, isplivala su s morskog dna na obalu Iwo Jime.
Vijesti / Svijet | 21. 10. 2021. u 01:43 Bljesak.info
Underwater volcano raises WW2 sunken ships to surface near Iwo Jima

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 24 broda koja su potopljena tijekom krvave bitke za Iwo Jimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u zadnjim mjesecima Drugog svjetskog rata, isplivala su s morskog dna na obalu Iwo Jime. Uzrok nenadne pojave brodskih olupina je pomicanje morskog tla uslijed aktivnosti vulkana Mount Suribachi, piše Daily Mail.

Ovaj se vulkan smatra jednim od najaktivnijih u Japanu, a njegova aktivnost je podigla morsko dno, a samim time i brodove.

Na snimkama japanskog All Nippon Newsa vide se ostaci trupova 24 transportna broda koje su Amerikanci zarobili i potom premjestili na zapadni dio Iwo Jime da im posluže kao osnova za formiranje luke koje na otoku tada nije bilo.

Na otoku danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske oružane snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili otok pod upravu Tokija.

Na Iwo Jimi je do sad zabilježeno najmanje 10 erupcija, a posljednja se dogodila 1982. godine. Sam otok se pak od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdigao za najmanje 10 metara, prema istraživanju Sveučilišta Oregon.

U bitci za Iwo Jimu, koja je trajala od 19. veljače do 26. ožujka 1945., poginulo je više od 7000 američkih vojnika i oko 18.000 japanskih, a završila je američkim osvajanjem otoka. Danas je najpoznatija po čuvenoj fotografiji američkih marinaca koji na vrhu Mount Suribachija uzdižu stijeg SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close