Objavili poruku

ISIL preuzeo odgovornost za napad u Londonu

Vijesti / Svijet | 05. 06. 2017. u 06:11 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Takozvana Islamska država (ISIL) u nedjelju navečer je objavila da su njezini borci izveli napad na slučajne prolaznike na Londonskom mostu i u obližnjim restoranima. Britanska protuteroristička služba detaljno analizira poruku čiju autentičnost nisu potvrdili.

"Ogranak islamističkih boraca pogubljen je u jučerašnjem napad u Londonu", objaviljeno je na Amaqovoj stranici.

Policijska istraga napreduje brzo i u pravom smjeru rečeno je iz Scotland Yarda. Izvršeno je nekoliko racija uglavnom u istočnolondonskim predgrađima. Uhićeno je 12 osoba, od toga 7 žena. Jedna je osoba kasnije puštena.

Policiji je poznat identitet sva tri počinitelja, ali ga još ne otkrivaju. Susjedi jednog od njih otkrili su novinarima da je imao obitelj i dvoje djece, te da je tri puta bio prijavljivan policiji zbog ekstremizma, javlja HRT.

Prema dosadašnjim saznanjima 3 teroristička napada u Engleskoj počinjnena u posljednih 72 dana nisu koordinirana. Ono što ih povezuje je ideološka bliskost. Rekla je to i premjerka Teresa May nakon izvanrednog sastanka kabineta vlade sa sigurnosnim i obajveštajnim službama. May je najavila promijenu srategije u borbi protiv terorizma i rekla da je Britanija previše tolernatna prema teroristima te da su potrebne strože mjere.

Opozicijski čelnik Jeremy Corbyn podsjetio je da je May bila 6 godina ministrica unutarnjih poslova i da je za to vrijeme otpušteno 20.000 policajaca, a da su izdvajanja za policiju smanjena.

U napadu je 7 osoba ubijeno, preko 40 je ranjenih, od kojih 21 kritično. Hrvatsko veleposlanstvo u Londonu je u kontaktu sa službenim vlastima i hrvatskom zajednicom i kazu da za sada nemaju inforaciju da među stradalima ima i hrvatskih državljana.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u nedjelju je potvrdio da među ozlijeđenima nema državana Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close