John Cantlie

IS objavio novi video taoca: 'Otkrit ću istinu o Islamskoj državi'

Vijesti / Svijet | 18. 09. 2014. u 16:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadisti grupe Islamska država (IS) objavili su u četvrtak snimak britanskog novinara Johna Cantliea otetog nakon dolaska u Siriju studenom 2012. godine.

Cantile je surađivao s časopisima Sunday Times, The Sun i Sunday Telegraph, kao i s novinskom agencijom AFP, a na videu se pojavio u narančastom kombinezonu, ispred stola, govoreći kao 'voditelj dnevnika'.

Nema nikakve očiglednije prijetnje po njegov život u videu koji je trajao nešto više od tri minute, pišu Agencije.

Na početku videa Cantile je rekao da ga je oteo IS nakon povratka u studenom 2012. godine u Siriju.

Sjedinjene Američke Države su gađale kamp za obuku grupe Islamska država, prvi put od početka njihove zračne kampanje na Irak, izjavio je u četvrtak američki zapovjednik za Bliski istok i Središnju Aziju (Centcom).

Zračni udar se dogodio u posljednja 24 sata "u blizini kampa za obuku" džihadista, jugoistočno od Mosula.

''Uništeno je vojno vozilo, dvije zgrade koje je držala Islamska država i jedna vojna postrojba''  precizirao je Centcom u priopćenju.

''Znam što ste prvo pomislili ''on radi ovo samo zato što je zatočenik. Zato što ima pištolj uperen u glavu i prisiljen je''. To je istina, zatočenik sam to ne mogu poreći. No gledajući kako sam napušten od svoje Vlade i moja sudbina sada leži u rukama Islamske države, nemam što izgubiti. Možda ću živjeti, a možda ću i umrijeti'', rekao je Cantile u videu ističući kako će iskoristiti priliku da prenese neke činjenice koje javnost može potvrditi, a koje bi mogle pomoći u spašavanju života.

Najavio je kako će u nekoliko narednih programa otkriti istinu o Islamskoj državi.

Inače, britanskog novinara su s nizozemskim kolegom već ranije oteli džihadisti na nekoliko tjedana srpnju 2012. godine na sjeveru Sirije prije nego što ih je oslobodila Slobodna sirijska vojska (FSA, glavna komponenta sirijskih pobunjenika).

On je tada bio ranjen u ruku iz vatrenog oružja otmičara u pokušaju da se oslobodi, dok je njegov nizozemski kolega pogođen u kuk.

I dok islamisti snimaju filmove, predsjednik Francuske Francois Hollande je dao "zeleno svjetlo" za zračne udare u borbi protiv džihadista Islamske države (IS) u Iraku, precizirajući da Francuska neće angažirati trupe na kopnu.

Hollande je precizirao da bi prvi udari mogli uslijediti ubrzo. Parlament će biti informiran "o prvim operacijama, što znači vrlo brzo", rekao je on.

Od početka tjedna francuski avioni Rafale, čije su baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izveli su izviđačke misije u Iraku.

''Teroristički pokret je napredovao u sirijskom kaosu, kažemo to jer je međunarodna zajednica ostala inertna. Svijetu je ozbiljno zaprijetio terorizam koji je promijenio dimenziju, koji nije nikada raspolagao s toliko financijskih sredstava, vojnika, ljudi, terorizam koji ne osporava samo države već zauzima njihovo mjesto, terorizam koji napada stanovništvo, najosjetljivije, bilo koje vjere'' izjavio Francois Hollande.

Kopirati
Drag cursor here to close