Ministar najavio

Irska će do kraja mjeseca priznati palestinsku državnost

"Priznat ćemo državu Palestinu prije kraja mjeseca", rekao je za radio stanicu Newstalk Micheal Martin, koji je i zamjenik premijera Irske.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2024. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irska će sigurno priznati palestinsku državnost do kraja svibnja, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova te zemlje, ne navodeći datum.

"Priznat ćemo državu Palestinu prije kraja mjeseca", rekao je za radio stanicu Newstalk Micheal Martin, koji je i zamjenik premijera Irske.

U ožujku su lideri Španjolske, Irske, Slovenije i Malte u zajedničkoj izjavi rekli da su spremni priznati palestinsku državnost.

Irska je dugo govorila da u principu nema ništa protiv službenog priznanja palestinske države ako bi to moglo pomoći mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Ali izraelski rat protiv militanata Hamasa u Gazi dao je tom pitanju novi zamah.

Prošlog tjedna, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da Španjolska, Irska i Slovenija planiraju simbolično priznati palestinsku državu 21. svibnja, a da bi i druge potencijalno slijedile njihov primjer.

Ali Irski Martin je u srijedu izbjegavao precizirati datum.

"Konkretni datum je još uvijek promjenjiv jer smo još uvijek u razgovorima s nekim zemljama u vezi sa zajedničkim priznavanjem palestinske države", rekao je Martin.

Kopirati
Drag cursor here to close