Prihvaćen nacrt zakona

Iranski parlament protiv financiranja terorizma

Uspije li zakon stupiti na snagu omogućit će Iranu da se drži međunarodnih propisa i pristupi Konvenciji UN-a o sprečavanju financiranja terorizma (CFT).
Vijesti / Svijet | 07. 10. 2018. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Iranska zastava se viori iznad Teherana

Iranski parlament u nedjelju je prihvatio nacrt zakona protiv financiranja "terorizma" prema kojem su kritični iranski konzervativni političari, ali je ključan za spas nuklearnog sporazuma pošto se iz njega SAD povukao.

Kao je prenijela državna novinska agencija Irna, 53 posto zastupnika glasalo je za zakon koji tek treba odobriti Vijeće čuvara ustava.

Uspije li zakon stupiti na snagu omogućit će Iranu da se drži međunarodnih propisa i pristupi Konvenciji UN-a o sprečavanju financiranja terorizma (CFT).

"Ni predsjednik ni ja ne možemo jamčiti da će se svi problemi riješiti ako pristupimo" Konvenciji Ujedinjenih naroda, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif tijekom rasprave prije glasanja.

"No siguran sam da će, ako (CFT-u) ne pristupimo, ta odluka Sjedinjenim Državama biti dodatna izlika da nagomilaju probleme na naša leđa", dodao je.

SAD optužuje Islamsku Republiku Iran i njegove saveznike za poticanje nemira i ratove na Bliskom istoku.

Iran ima rok do kraja listopada da donese zakon, piše Hina.

Gospodarska i financijska situacija u zemlji brinu iransku vladu, osobito otkako je SAD ponovno nametnuo sankcija Iranu pošto je američki predsjednik Donald Trump u svibnju povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma zaključenog 2015. s velikim svjetskim silama.

Ostale zemlje potpisnice, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija, žele nastaviti primjenjivati sporazum i održati trgovinske veze s Iranom, no traže da se Iran pridruži UN-ovoj Konvenciji.

Vijeće čuvara je tijelo u kojem je 12 pravnika i stručnjaka za islamsko pravo i to ustavno tijelo dosad se opiralo iranskom pristupu Konvenciji CFT.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma i u želji da privole SAD da ostane u njemu, bile su spremne razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama. Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

Kopirati
Drag cursor here to close