Provjera

Iran tvrdi da je probio limite zaliha obogaćenog urana iz nuklearnog sporazuma

Zarif je potvrdio da je Iran nadmašio limit od 300 kilograma uranijum heksafluorida (UF6).
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2019. u 15:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je prekoračio limite svojih zaliha obogaćenog urana postavljene u sporazumu s velikim silama u 2015. godini, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, javila je novinska agencija Isna, prkoseći upozorenjima europskih potpisnica da se drži sporazuma unatoč američkim sankcijama.

Zarif je potvrdio da je Iran nadmašio limit od 300 kilograma uranijum heksafluorida (UF6), ali je portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio da su iranske mjere na umanjenju obaveza preuzetih nuklearnim sporazumom "reverzibilne". 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (AEA) priopćila je da njeni inspektori provjeravaju da li je Iran akumulirao više obogaćenog urana nego što mu je dopušteno.

''Naši inspektori su na terenu, i oni će izvijestiti sjedište agencije čim se potvrde nove zalihe nisko obogaćenog urana'', navodi IAEA u priopćenju.

Obogaćivanje urana na razini od 3,6 posto prvi je korak u procesu koji bi eventualno omogućio Iranu da prikupi dovoljne količine obogaćenog urana za proizvodnju nuklearnog oružja, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close