Iran dao rok Europi

Teheran prijeti: Zaštita ekonomije ili kršenje nuklearnog sporazuma

Glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi izjavio je da je Teheran spreman da realizira prijetnju obogaćivanja urana na više nivoe ukoliko Europljani ne pokažu inicijativu.
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2019. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teheran prijeti

Iran je priopćio u srijedu da neće dati europskim silama više vremena iza roka od 8. srpnja za spašavanje nuklernog sporazuma, štiteći ga od američkih sankcija. 

Glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi izjavio je da je Teheran spreman da realizira prijetnju obogaćivanja urana na više nivoe ukoliko Europljani ne pokažu inicijativu, u potezu koji bi prekršio odredbe nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama. 

Svako takvo kršenje povećalo bi ionako velike napetosti između Irana i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio da je spreman da poduzme vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da se domogne nuklearne bombe. 

Teheran je priopćio u svibnju da će reducirati svoje povinovanje nukleranom sporazumu postignutom sa svjetskim silama u 2015., u znak protesta zbog američke odluke o povlačenju iz sporazuma i ponovnog uvođenja sankcija Iranu prošloj godini. 

Iran navodi da će početi obogaćivati uran do viših nivoa ukoliko europske potpisnice sporazuma ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija u roku od 60 dana. 

''Iranski dvomjesečni rok preostalim potpisnicama nuklearnog sporazuma ne može se produžiti, i druga faza bit će provedena točno onako kako je planirano'', navodi novinska agencija Tasnim riječi Kamalvandija. 

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh također je izjavio u srijedu da Europa ne pomaže u suprotstavljanju američkim sankcijama iranskom energetskom sektoru kupovinom njegove nafte, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close