Rat u Ukrajini

Iran obećao još moćnije oružje, Ukrajina traži prekid odnosa. Oglasio se i Izrael

Zapadni dužnosnik upućen u to potvrdio je to, rekavši da postoji sporazum između Irana i Rusije o isporuci balističkih projektila kratkog dometa zemlja-zemlja, uključujući Zolfaghar.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2022. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je obećao Rusiji isporučiti više bespilotnih letjelica i projektila, rekla su Reutersu dvojica diplomata.

Do toga dolazi u trenutku kada je Ukrajina poduzela korake da prekine veze s tom zemljom zbog opskrbe Moskve oružjem, a novi će dogovor vjerojatno razbjesniti Sjedinjene Države i druge zapadne sile. "Rusi su tražili više bespilotnih letjelica i onih iranskih balističkih projektila s poboljšanom preciznošću, posebno familiju projektila Fateh i Zolfaghar", rekao je jedan od iranskih diplomata koji je bio upoznat s putovanjem.

Zapadni dužnosnik upućen u to potvrdio je to, rekavši da postoji sporazum između Irana i Rusije o isporuci balističkih projektila kratkog dometa zemlja-zemlja, uključujući Zolfaghar.

Prekid odnosa s Iranom

Ukrajinski ministar vanjskih poslova je rekao kako je podnio prijedlog predsjedniku Volodimiru Zelenskom o prekidu diplomatskih odnosa s Teheranom nakon niza ruskih napada iranskim naoružanjem. Rusija je i jučer lansirala na desetke 'kamikaze' dronova na Ukrajinu, gađajući energetsku infrastrukturu i ubivši najmanje četvero ljudi u Kijevu.

Ukrajina tvrdi da je napad izveden iranskim dronovima Šahed-136, iako Iran tvrdi da ih nije poslao Moskvi. Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba rekao je da je Kijev siguran da je riječ o iranskim dronovima te da će pružiti niz dokaza za to. „Teheran snosi potpunu odgovornost za uništenje odnosa s Ukrajinom”, kazao je Kuleba na konferenciji za medije.

''Podnijet ću prijedlog predsjedniku da prekinemo diplomatske odnose s Iranom'', dodao je. Kuleba je kazao kako će Kijev poslati službenu notu Izraelu kojom će zatražiti protuzračno oružje i suradnju u tom sektoru.

Reakcija Izraela

Ranije danas član izraelskog sigurnosnog kabineta, ministar pravosuđa Gideon Saar, rekao je kako podrška Ukrajini ne uključuje ''oružane sustave i naoružanje'' te kako nema promjene u tom stavu. Iako je Izrael osudio napad na Ukrajinu te joj je poslao humanitarnu pomoć, ta bliskoistočna zemlja nije poslala vojnu pomoć, kao razlog navevši suradnju s Moskvom u susjednoj Siriji.

Izraelski ministar za pitanja dijaspore Nachman Shai, nekadašnji glasnogovornik izraelskih oružanih snaga, tijekom vikenda je pak napisao kako je zbog iranskog naoružanja u agresiji ''došlo vrijeme'' da i Izrael pruži vojnu pomoć, ''kao što to čine SAD i NATO članice'', prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close