Nakon njenog povlačenja

I Biden i Trump pozvali glasače Nikki Haley da ih podrupru

"Želio bih pozvati sve Haleyjine pristaše da se pridruže najvećem pokretu u povijesti naše zemlje", objavio je Trump na mreži Truth Social.
Vijesti / Svijet | 06. 03. 2024. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden i njegov republikanski prethodnik Donald Trump, gotovo sigurni kandidati za predsjedničke izbore u studenom, pozvali su birače Nikki Haley da ih podrže.

Biden je pozvao Haleyjine birače da ga podrže na izborima u studenom nakon što se ona u srijedu povukla iz utrke za republikansku predsjedničku nominaciju.

Ona je bila posljednja Trumpova protukandidatkinja za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, a povukla se nakon poraza na predizborima na superutorak.

Biden: Trump je jasno dao do znanja da ne želi pristaše Haley. Za njih ima mjesta u mojoj kampanji

Biden je rekao da je Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, bila spremna govoriti istinu o Trumpu, uključujući o "kaosu koji ga uvijek prati" i "njegovoj nesposobnosti da razlikuje dobro od lošeg".

"Donald Trump jasno je dao do znanja da ne želi pristaše Nikki Haley. Ja želim biti jasan: Za njih ima mjesta u mojoj kampanji", rekao je Biden, pozdravivši što je ona imala "hrabrosti" suprotstaviti se Trumpu.

Trump: Želio bih pozvati sve Haleyjine pristaše da se pridruže najvećem pokretu u povijesti naše zemlje

No Trump je također pozvao Haleyjine birače da ga podrže.

"Želio bih pozvati sve Haleyjine pristaše da se pridruže najvećem pokretu u povijesti naše zemlje", objavio je Trump na mreži Truth Social.

Bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley danas je objavila da obustavlja kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju te je dodala da bi Donald Trump, kojem nije dala podršku, "trebao zaslužiti glasove" konzervativaca koji nisu glasovali za njega.

Haley je u srijedu prekinula predsjedničku kampanju nakon što je na takozvanom superutorku uvjerljivo poražena širom zemlje. Tijekom predizbora Trump je odnio pobjedu u 14 od 15 država, praktički eliminiravši Haley koja je pobijedila jedino u Vermontu.

Informaciju o tome da obustavlja kampanju objavila je iz grada Charlestona u Južnoj Karolini, državi čija je bila guvernerka. "Došlo je vrijeme da prekinem svoju kampanju i mogu reći da ni za čim ne žalim", kazala je, dodavši kako će vjerojatno Trump biti republikanski kandidat, no nije mu dala svoju potporu.

Nikada nije bila ozbiljna prijetnja Trumpu

"Sada je na Donaldu Trumpu da zasluži glasove onih u našoj stranci, ali i svih onih izvan nje koji ga nisu podržali i nadam se da će to i učiniti", rekla je.

Oslanjajući se na svoje vanjskopolitičko iskustvo u UN-u, Haley je rekla da je važno nastaviti s globalnim vodstvom SAD-a. 

Tijekom svoje kampanje Haley je isticala kako Sjedinjene Države moraju pomoći Ukrajini da se obrani od ruske agresije, a takav njezin stav u suprotnosti je s Trumpovim. "Budemo li se i dalje povlačili, bit će više rata, a ne manje", rekla je.

Haley je potrajala dulje od bilo kojega drugog republikanskog protukandidata Trumpu, ali nikada nije predstavljala ozbiljnu prijetnju bivšem predsjedniku, koji se u stranačkoj bazi i dalje čvrsto drži i dobro kotira unatoč brojnim kaznenim optužnicama.

Tako će se na predsjedničkim izborima u studenome ponoviti okršaj Trumpa (77) i Bidena (81). To će biti prvi ponovljeni predsjednički dvoboj u SAD-u od 1956. kad je Eisenhower drugi put pobijedio Adlaija Stevensona. 

Kopirati
Drag cursor here to close