Incidentu u Crvenom moru

Huti preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je u ponedjeljak o novom teškom incidentu u Crvenom moru.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2024. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Huti preuzeli odgovornost za napad

Huti su preuzeli odgovornost za napad na teretni brod u vlasništvu SAD-a. Vojni glasnogovornik skupine Yahya Sarea kazao je da su njihove pomorske snage provele vojnu akciju u kojoj su projektilima gađale američki brod u Adenskom zaljevu. Dodao je da neminovno slijedi odgovor na američke i britanske napade te da će svaki takav napad biti kažnjen.

Od sada gađamo i američke brodove

Dužnosnik pobunjeničke skupine Huta rekao je novinskoj mreži Al Jazeera da će proširiti svoje mete na američke brodove. "Brod ne mora nužno ići prema Izraelu da bismo ga gađali, dovoljno je da je američki. Sjedinjenim Državama prijeti gubitak pomorske sigurnosti", rekao je Nasruldeen Amer, glasnogovornik Huta. Amer je također kazao da su britanski i američki brodovi postali legitimne mete zbog napada koje su dvije zemlje pokrenule u Jemenu.

Vlasnik broda: Pogođeni brod je oštećen, ali stabilan

Brod za rasuti teret Gibraltar Eagle pogođen je "neidentificiranim projektilom" dok je plovio 100 milja od Adenskog zaljeva i pretrpio je ograničenu štetu na skladištu, rekao je američki operater broda Eagle Bulk Shipping.

"Brod je pretrpio ograničenu štetu na skladištu tereta, ali je stabilan i napušta područje", stoji u obavijesti operatera broda.

Potvrđeno je da su svi pomorci na brodu neozlijeđeni. Brod prevozi čelične proizvode, objavio je Guardian.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je u ponedjeljak o novom teškom incidentu u Crvenom moru. Kako su naveli, teretni brod je pogođen projektilom iz zraka nedaleko od jemenskog južnog lučkog grada Adena.

Američka mornarica potvrdila je da su rakete ispalili jemenski Huti, a brod je identificiran kao M/V Gibraltar Eagle, teretni brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-a.

Pripadnici hutskog pokreta Ansar Alah, koji ima potporu Irana i kontrolira većinu jemenske obale Crvenog mora, napadaju komercijalne brodove u području za koje kažu da su povezani s Izraelom ili putuju prema izraelskim lukama, u akciji čiji je cilj podržati Palestince u ratu i Hamas u Gazi.

Američke i britanske snage odgovorile su prošlog tjedna izvođenjem desetaka zračnih i morskih napada na hutske ciljeve u Jemenu.

Kopirati
Drag cursor here to close