Svijet puca

Sukob se širi – Huti napali američki razarač, Britanija se diže na veliku vježbu

Vijesti / Svijet | 15. 01. 2024. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki razarač "Labun" bio je meta raketnog napada jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti u Crvenom moru, objavilo je glavno zapovjedništvo američke vojske.

U priopćenju se navodi da je američki bombarder izvršio presretanje projektila i da raketa nije pogodila brod.

Hezbolah: Američka glupost

''Pobunjenici su ispalili protubrodsku krstareću raketu prema razaraču američke mornarice oko 16:45 po lokalnom vremenu u nedjelju'', objavilo je regionalno zapovjedništvo američke vojske u ranim jutarnjim satima ponedjeljka na društvenoj mreži X.

Vojska u vježbi | Foto: newsonair

Naime, od izbijanja rata u Gazi između Izraela i islamističke militantne organizacije Hamas, hutijevci koje podržava Iran opetovano su napadali brodove su Crvenom moru.

Velike brodarske tvrtke sve više izbjegavaju tu rutu. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno su napali položaje skupine u Jemenu, uz potporu Nizozemske, Kanade, Australije i Bahreina.

Ranije u nedjelju, čelnik libanonskog pokreta Hezbolah koji podržava Iran, Hassan Nasrallah, rekao je da će nedavni američki napadi na hutijevce u Jemenu naštetiti svjetskom brodskom prijevozu u Crvenom moru.

"Nedavna agresija na Jemen predstavlja američko-britansku glupost i američku nedosljednost", rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju.

Britanija diže vojsku

"U isto vrijeme dok Amerikanci pozivaju da se rat ne širi, oni ga proširuju", dodao je. "Ono što su Amerikanci učinili u Crvenom moru naštetilo bi međunarodnoj plovidbi u cjelini", dodao je šef Hezbolaha.

Istodobno, Velika Britanija, koja je sudjelovala u napadima na hutijevce sa SAD-om, će poslati 20.000 vojnika na jednu od najvećih vojnih vježbi NATO-a od hladnog rata, gdje bi savez trebao vježbati odvraćanje invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministar obrane Grant Shapps najavit će raspoređivanje pripadnika kopnene vojske, mornarice i RAF-a na vježbi 31 države diljem Europe tijekom govora u ponedjeljak u Londonu.

Očekuje se da će reći da će doprinos vježbi Steadfast Defender dati “vitalnu ponovnu potvrdu protiv Putinove prijetnje” kao i da Zapad stoji na “raskrižju”.

Vježbe će se održati nakon što su ministri najavili još jedan paket pomoći Ukrajini i nakon napada SAD-a i Britanije na Hute u Jemenu.

Zabrinuti saveznici

Shapps će iznijeti svoju viziju kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odvratiti prijetnje budući da su saveznici i dalje zabrinuti zbog prijetnje koju predstavlja Putin dok se njegov rat približava drugoj godini.

Najavljeno je kao že oko 16.000 britanskih vojnika s tenkovima, topništvom i helikopterima biti raspoređeno diljem istočne Europe počevši od sljedećeg mjeseca kao dio vježbe.

Obrambeni izvori rekli su da će vježba biti priprema za invaziju neke države članice NATO-a od bilo kojeg agresora, pri čemu se smatra da glavne prijetnje dolaze od Rusije i od terorizma.

Kopirati
Drag cursor here to close