Zatvoren granični prijelaz

Humanitarna pomoć za Gazu zapela u Egiptu

Prema riječima očevidaca, betonski blokovi koje je Egipat postavio kada je počelo izraelsko granatiranje još uvijek se nalaze na graničnom prijelazu Rafah.
Vijesti / Svijet | 15. 10. 2023. u 14:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konvoji humanitarne pomoći za Gazu zaglavljeni su ispred zatvorenog graničnog prijelaza Rafah između Egipta i palestinske enklave.

Jedini granični prijelaz na granici s Gazom, koji ne kontrolira Izrael, zatvoren je od utorka, a humanitarna situacija u Gazi, gdje nedostaje osnovnih životnih dobara, sve je teža, javlja francuska novinska agencija AFP.

Prema riječima očevidaca, betonski blokovi koje je Egipat postavio kada je počelo izraelsko granatiranje još uvijek se nalaze na graničnom prijelazu Rafah. Kako prenosi AFP, nema planova za prelazak granice za humanitarne konvoje u bliskoj budućnosti.

Na aerodrom u egipatskom gradu Al-Arishu, oko 50 kilometara zapadno od Rafaha, već su sletjeli humanitarni avioni jordanskih, turskih i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ispred Rafaha se također navodi da se nalazi mnogo medicinskih potrepština koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala u Gazu kako bi zadovoljila medicinske potrebe 300.000 ljudi. Egipat je također poslao humanitarnu pomoć Rafahu sa više od stotinu kamiona.

Izrael, koji kontrolira ostale granične prijelaze sa Gazom, proglasio je potpunu blokadu palestinske enklave od nešto više od dva milijuna ljudi, ostavljajući Gazu bez hrane, vode, nafte i struje.

Izraelski ministar energetike Izrael Kac izjavio je u petak da humanitarna pomoć neće stići u Gazu dok Hamas ne oslobodi više od stotinu talaca koje ta vojna organizacija drži u Gazi od prošle subote, prenosi STA.

Kopirati
Drag cursor here to close