Pozvati na odgovornost

Human Rights Watch: Ukrajina koristi zabranjene protupješačke mine

Protupješačke mine se detoniraju u slučaju kontakta ili neposredne blizine i mogu biti kobne po civile dugo nakon završetka sukoba.
Vijesti / Svijet | 30. 06. 2023. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) navodi kako su se pojavili dokazi da Ukrajina neselektivno koristi zabranjene protupješačke mine.

Organizacija je stoga pozvala ukrajinsku vladu da ispoštuje obvezu ne korištenja takvog oružja i da pozove one koji stoje iza toga na odgovornost.

Nalazi HRW-a proslijeđeni su ukrajinskoj vladi prošlog mjeseca, ali za sada nismo dobili odgovor, objavila je organizacija, prenosi Index.

Ukrajina je 2005. ratificirala međunarodni ugovor iz 1997. koji zabranjuje korištenje takve vrste mina i nalaže uništavanje njihovih zaliha.

"Rusija se nije pridružila sporazumu, ali njezina uporaba protupješačkih mina krši međunarodno humanitarno pravo jer se radi o neselektivnom oružju", rekao je HRW. Protupješačke mine se detoniraju u slučaju kontakta ili neposredne blizine i mogu biti kobne po civile dugo nakon završetka sukoba.

Kopirati
Drag cursor here to close