Polako, ali sigurno

Ukrajina napreduje – Čeka se rezultat pobune u Rusiji

Vijesti / Svijet | 29. 06. 2023. u 09:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske snage napreduju 'polako, ali sigurno' na bojišnici na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u okolici Bahmuta, rekli su visoki vojni dužnosnici, prenijela je Hina.

Getty Images / Ukrajinska vojska

Otkako je ovoga mjeseca počela protuofenziva, gotovo 16 mjeseci nakon početka rata, Ukrajina tvrdi da je uspostavila nadzor nad selima na jugoistoku zemlje.

Snažan otpor

Dužnosnici su dodali da osvajaju teren i u okolici Bahmuta, koji su ruske snage zauzele prošli mjesec nakon dugih borbi i gotovo ga u potpunosti razorile.

Glavni ukrajinski zapovjednik general Valerij Zalužnij rekao je predsjedniku američkog združenog stožera Marku Milleyu da su njegove snage "uspjele preuzeti stratešku inicijativu".

"Ukrajinske obrambene snage napreduju u ofenzivnim djelovanjima. Neprijatelj pruža snažan otpor, trpeći pritom znatne gubitke", napisao je Zalužnij na Telegramu.

Milleyu je rekao da je Ukrajini potrebno oružje, kao i oprema za razminiranje - ukrajinski dužnosnici naveli su kao zapreku njihovu napredovanju, velike površine miniranoga teritorija.

Neuspjela pobuna

Ministar obrane Oleksij Reznikov, u razgovoru za Financial Times rekao je da skupina sela nije glavni cilj ofenzive.

No, predsjednik Volodimir Zelenskih rekao je BBC-u prošloga tjedna da protuofenziva napreduje sporije nego što se nadao.

Istodobno, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da je neuspjela pobuna u Rusiji prošloga vikenda oslabila predsjednika Vladimira Putina, ali nije jasno kako će ona utjecati na rusku invaziju u Ukrajini.

Scholz je u jednosatnom razgovoru za ARD ponovio riječi američkoga predsjednika Joea Bidena, izjavivši da je pobuna plaćeničke skupine Wagner dio borbe za vlast u Rusiji te da Zapad nije u nju upleten.

''Vjerujem da je Putin oslabljen jer pobuna razotkriva pukotine u vladajućim strukturama, a njegov položaj nije toliko čvrst kao što je uvijek tvrdio'', rekao je njemački kancelar.

Na pitanje o posljedicama pobune na rat u Ukrajini, Scholz je odgovorio da je preduvjet za uspješne mirovne pregovore to da Rusija prihvati da mora povući svoje vojnike iz Ukrajine.

''Nije posve jasno hoće li to ovi događaji olakšati ili otežati'', rekao je.

Jako mirni

Scholz je rekao da ne želi spekulirati o tome koliko će još Putin ostati na vlasti, istaknuvši da je cilj potpore koju Zapad pruža Ukrajini pomoći toj zemlji da se obrani, a ne izazvati promjenu režima.

Ruske obavještajne službe istraživale su jesu li zapadne špijunske agencije imale ikakvu ulogu u neuspjeloj pobunu, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kako je prenio TASS.

Scholz je rekao da je u subotu razgovarao s čelnicima Sjedinjenih Država, Francuske i Britanije, ali i s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

''Vrlo brzo smo se složili da ostanemo jako mirni. Mi nemamo nikakve veze sa sukobom u Rusiji'', rekao je.

Na pitanje je li se u bilo kojem trenutku u subotu ponadao da će pobuna izazvati kraj Putinove vladavine, odgovorio je da to ne bi imalo smisla jer nije jasno bi li ono što bi došlo poslije njega bilo bolje.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close