Sastanak koalicije

Hollande: Pogubljenje britanskog humanitarca je znak da se mora djelovati protiv ISIL-a

Vijesti / Svijet | 15. 09. 2014. u 06:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdesetak zemalja, uključujući desetak arapskih država, ušlo u koaliciju radi pomoći u borbi protiv militanata u Iraku i Siriji, sastati će se danas s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, razgovora o načinima borbe protiv militanata iz organizacije "Islamska država".

''Pogubljenje britanskog humanitarnog radnika Davida Hainesa pokazalo svijetu da mora da djeluje protiv 'Islamske države''', rekao je francuski predsjednik François Hollande, čija je država priopćila kako se pridružila Britaniji u izvođenju izviđačkih letova iznad položaja "Islamske države" u Iraku, javlja Srna.

"Ovog jutra, u okviru dogovora sa iračkim i vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata, biti će obavljeni prvi izviđački letovi", najavio je ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

Britanija je tijekom prošlog mjeseca priopćila da borbeni i izviđački avioni vojnog zrakoplovstva sudjeluju u prikupljanju obavještajnih podataka.

"Islamska država" kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije i, prema procjenama američke Centralne obavještajne agencije, ova organizacija ima oko 30.000 boraca u regiji.

Od početka kolovoza, američki borbeni avioni izvršili su oko 160 udara iz zraka na položaje "Islamske države" u Iraku.

Podsjećamo, nešto ranije Rusija je upozorila SAD da je protiv zračnih udara u Siriji.
Rusko Ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da bi slična operacija, bez podrške UN, bila čin agresije i ozbiljno kršenje međunarodnog prava.

Kopirati
Drag cursor here to close