Mjere

Hoće li Hrvatska Božić dočekati uz ograničenje putovanja i propusnice?

Propusnice su još od proljeća u mrskom sjećanju ostale i lokalnim stožerima civilne zaštite. Tadašnje kritike - od toga nema efekta. Zato sada šalju poruku nacionalnom stožeru.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je zauzela neslavno prvo mjesto u Europi među 31 zemljom s čak 1194.3 aktivna slučaja zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana. U crnom top tri Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti slijede Litva i 1146.7 i Luksemburg s 1079.7 oboljelih.

I prije nego su stigle ove crne vijesti u Hrvatskoj se počelo govoriti o novim mjerama - poput uvođenja propusnica tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kojima bi se onemogućilo slobodno putovanje između općina gradova i županija osim u slučaju prijeke potrebe.

Propusnice su još od proljeća u mrskom sjećanju ostale i lokalnim stožerima civilne zaštite. Tadašnje kritike - od toga nema efekta. Zato sada šalju poruku nacionalnom stožeru.

Čelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac apelira na Nacionalni stožer da se konzultiraju s regionalnim stožerima.

"Mi najbolje znamo situaciju na svom području i da se potezi ne vuku bez konzultacija s regionalnim stožerima jer se Hrvatska borila za regionalni pristup", rekao je Kozlevac.

Nacionalni stožer od 21.12. navodno bi mogao ponovno uvesti propusnice kako bi smanjili putovanja ljudi za božićne blagdane. Na zadnjoj pressici to nisu htjeli potvrditi, ali znakovito napominju: "Najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i Novu godinu je ne ići u posjete i poželjeti svima koji su nam dragi, svojim prijateljima i najbližima sve najbolje telefonom, videoporukom ili nekim sličnim putem", rekao je Božinović u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, piše N1 Hrvatska

Lokalne vlasti nadaju se da o eventualnom uvođenju propusnica neće saznati putem medija s pressica stožera.

"Da bi onda na kraju vidjeli što moramo provoditi i onda u tih 24 ili 48 sati imamo 1001 poziv građana koji zapravo ne znaju kako se moraju ponašati. Tako dugo dok rade centri ne vidim smisao toga", kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

"Ali kad vi uvedete propusnice da morate nekoga pitati jel možete negdje ići onda je to ograničavanje slobode kretanja. Mislim da to u ovoj situaciji, mislim da još uvijek nismo u takvoj situaciji da bi morali donositi takve mjere", kazao je Dino Kozlevac.

Kopirati
Drag cursor here to close