Ograničeno

Korona putovanja - Građani BiH mogu putovati u tri zemlje

Korona ograničila mogućnost putovanja, slobodan pristup u tek tri države
Gospodarstvo / Turizam | 11. 12. 2020. u 08:37 Bljesak.info
Gdje možemo putovati?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I brojne zemlje Europske unije produžile su restriktivne mjere, čime je ograničeno kretanje, ali i putovanja bh. građanima. Za predstojeće praznike slobodno se može putovati samo u Srbiju, Tursku i Sjevernu Makedoniju. Za Hrvatsku, Crnu Goru, kao i zemlje Europske unije uglavnom treba PRC test, ili četrnaestodnevna izolacija.

Nakon kratkog ublažavanja mjera, susjedna Hrvatska spustila je rampe za ulazak bh. građanima, uz izuzetak određenih kategorija. Osim nje, turistički ulazak u gotovo sve zemlje Europske unije za bh. državljane, moglo bi se reći, nemoguća je misija.

''Državljani Bosne i Hercegovine mogu ući u Republiku Srbiju bez posjedovanja testa na Covid dok ulazak u Crnu Goru zahtijeva negativan PCR test ili serološki ne stariji od 72 sata. Državljanima Bosne i Hercegovine je dozvoljen ulazak u Hrvatsku samo pod određenim uvjetima, i to kada je riječ o zdravstvenim djelatnicima, putnicima u tranzitu, pograničnim radnicima, osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku radi školovanja, kao i diplomatama'', rekla je Franka Vican iz Granične policije BiH.

A zemlje Europske unije – kao što su Austrija, Slovenija, Švicarska, Francuska, Italija – u potpunosti su pooštrile kriterije i ograničile kretanje građanima. I oni koji se mogu kretati kreću se uz posebne uvjete, a to je negativan PCR test i boravišna dozvola ili izolacija od 14 dana. Za razliku od njih, Turska je u potpunosti otvorila svoja vrata.

“Tu je više programa samog Istanbula i posjeta novom inoviranom programu, posjeta Čanakalama Buri i na kraju Istanbulu. Za ove destinacije koje je pripremila Ventrura Travel nije potreban PCR test i u kojima se mjere ograničenog kretanja ne odnose na turiste'', kaže Harun Terzić iz turističke agencijae Ventura Travel.

Bez PCR testa građani naše zemlje mogu još u Sjevernu Makedoniju. Međutim, zdravstvena struka ne preporučuje putovanje i tvrde – svako putovanje je i određeni rizik. A ako građani i otputuju, neophodno je poštivanje aktualnih mjera.

''Miješanje i nepoštivanje mjera sigurno da mogu da dovedu do importa određenih virusa. Vidjeli ste da smo mi tijekom ljetnih pauza preporučivali da se ne putuje u inostranstvo i da se ostaje u Bosni i Hercegovini'', kazao je Goran Čerkez pomoćnik Federalnog ministra zdravstva

''Putovanje predstavlja jednu vrstu rizika zato što ljudi putuju u možda nepoznatu sredinu. Ako se neko odluči za putovanje – da, ali uz pridržavanje uputstava, održavanje distance i nošenje lične zaštitne opreme'', kaže Mladen Grujčić, epidemiolog

Dok je za bh. građane gotovo nemoguće posjetiti neku od europskih metropola, strani državljani u BiH, u njen glavni grad mogu doći, ali uz negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati. Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore preko naše granice mogu i bez posjedovanja testa. Isto važi i za bh.državljane koji borave u inostranstvu, a odlučili su za praznike doći u Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close