Šok u Amsterdamu

Hicem u glavu ustrijeljen najpoznatiji nizozemski novinar crne kronike

Do napada je došlo samo nekoliko minuta nakon što je De Vries izašao iz zgrade RTL-a gdje je sudjelovao u popularnoj televizijskoj emisiji RTL Boulevard.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2021. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati nizozemski novinar crne kronike Peter R. de Vries upucan je u utorak navečer u centru Amsterdama, javljaju nizozemski mediji, a prenosi Deutsche Welle.

De Vries (64) je teško ozlijeđen u napadu te je prevezen u bolnicu. Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema rekla je za nizozemski De Telegraaf da je De Vries pogođen u glavu: ''U teškom je stanju, bori se za život u bolnici'', kazala je Halsema.

''Peter je nacionalni heroj, rijetko hrabar novinar i ovo je brutalni kukavički zločin'', rekla je gradonačelnica Amsterdama.

Do napada je došlo samo nekoliko minuta nakon što je De Vries izašao iz zgrade RTL-a gdje je sudjelovao u popularnoj televizijskoj emisiji RTL Boulevard. Nedugo nakon napada na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima obliven krvlju leži na ulici.

Policija je ubrzo potom potvrdila da je došlo do napada, a poručili su i da im se javio velik broj svjedoka koji su vidjeli pucnjavu. Nešto kasnije su na cesti pokraj grada Leidschendama zaustavili vozilo s dvije sumnjive osobe, rekao je ravnatelj policije Frank Paauw, a piše De Telegraaf.

Naime, neki svjedoci su uspjeli fotografirati vozilo za koje se vjeruje da je napadaču ili više njih služilo za bijeg pa je moguće da su sumnjivci privedeni na temelju te fotografije, prenosi Jutarnji list.

U Amsterdamu je pak privedena i treća sumnjiva osoba, ali njezina eventualna uloga u napadu još nije jasna.

De Vries je slavu stekao još ranih 80-ih godina prošlog stoljeća kada je pratio otmicu pivskog tajkuna Freddyja Heinekena. Od 1995. do 2012. godine je pak vodio popularnu kriminalističku emisiju na nizozemskoj televiziji koja je pokrivala poznate slučajeve iz crne kronike.

U vezi nekoliko slučajeva De Vriesu je prijetilo kriminalno podzemlje, a prije dvije godine i sam je na Twitteru napisao da ga je policija upozorila da se nalazi na "listi za odstrel" jednog odbjeglog kriminalca. Još 2013. je pak Willem Holleeder, Heinekenov otmičar, osuđen zbog prijetnji De Vriesu. Holleeder, inače, služi doživotnu kaznu zatvora zbog sudjelovanja u čak pet ubojstava.

Kopirati
Drag cursor here to close