Poruke

Hezbolah spreman, Amerika objavila da čuva izraelska leđa

''Pitanje koje se postavlja, a koje svi čekaju: što će Hezbolah učiniti i kakav će biti njegov doprinos?''
Vijesti / Svijet | 13. 10. 2023. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik vođe Hezbolaha Naim Kasim rekao je u petak da skupinu neće pokolebati pozivi da se ne uključuje u sukob Izraela i Hamasa te da je "u potpunosti spremna" pridonijeti borbama.

''Zakulisni pozivi velikih sila, arapskih zemalja, izaslanika Ujedinjenih naroda koji nam izravno i neizravno govore da se ne miješamo, neće imati učinka'', rekao je Kasim pristašama na okupljanju u južnom predgrađu Bejruta, prenose agencije .

Pitanje koje svi čekaju

''Hezbolah savršeno dobro zna svoje dužnosti. Mi smo spremni, u potpunosti spremni i pratimo razvoj događaja iz trenutka u trenutak'', rekao je Kasim.

Skupina se već sukobila s Izraelom preko libanonske granice više puta nakon napada palestinske frakcije Hamasa na izraelske gradove i izraelskog osvetničkog bombardiranja Pojasa Gaze.

Kasim je najviši dužnosnik Hezbolaha koji je javno progovorio o nasilju. Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah još nije komentirao razvoj događaja.

''Pitanje koje se postavlja, a koje svi čekaju: što će Hezbolah učiniti i kakav će biti njegov doprinos?'', rekao je.

''Pridonijet ćemo sukobu u sklopu našeg plana...kad dođe vrijeme za bilo kakvu akciju, mi ćemo je izvršiti'', dodao je.

Poruke Izraela i Amerike

S druge strane, izraelski ministar obrane rekao je kako njegova zemlja vodi rat za opstanak protiv "osovine zla"

''Izrael vodi sveobuhvatni rat protiv militanata Hamasa kako bi se postigla trajna promjena i zaštitila njegova budućnost prosperitetne demokracije'', rekao je u petak ministar obrane te zemlje Yoav Gallant, nazivajući Hamas dijelom „osovine zla” s Iranom.

Leđa

Američki ministar obrane kazao je da je ''podrška SAD-a Izraelu željezno čvrsta'' i da želi da to bude ''kristalno jasno''.

''Nikad nema opravdanja za terorizam'', poručio je Lloyd Austin.

''Ovo nije vrijeme za neutralnost ili za isprike za neoprostivo'', dodao je.

''Hamas ne govori u ime palestinskog naroda. Svijet je svjedočio velikom zlu. SAD će se pobrinuti da Izrael ima ono što mu je potrebno da se obrani'', poručio je još Austin u Izraelu.

Rekao je kako vjeruje da je teroristička skupina Hamas na mnogo načina gora od ISIS-a.

''Uz vas smo, gospodine premijeru, i kao što je predsjednik rekao, čuvamo vam leđa'', rekao je Austin izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na sastanku u Tel Avivu, prenosi Times of Israel.

Letci

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu da ''odbacuje prisilno raseljavanje Palestinaca u Gazi'', javlja Sky News. Dodao je da humanitarni koridori moraju biti odmah dopušteni.

Sky News javlja i kako su iznad Gaze bačeni leci u kojima stoji izraelsko upozorenje civilima da odmah napuste svoje domove.

''Stanovnicima grada Gaze, terorističke organizacije su započele rat protiv države Izrael. Grad Gaza je postao bojno polje. Morate odmah evakuirati svoj dom i uputiti se u južnu dolinu Gaze'', piše na lecima, kako je preveo Sky Newsov prevoditelj.

UN: Pakao

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice je u petak "užasnim" opisala poziv Izraela civilima u Gazi da se presele u iduća 24 sata i dodala da enklava sve više nalikuje "paklu". Izraelska vojska je poziv uputila u vrijeme dok gomila tenkove za očekivanu kopnenu ofenzivu kao odgovor na strašan napad militantne skupine Hamas.

"Poziv Izraela da se milijun civila u iduća 24 sata preseli iz sjeverne Gaze je užasan", priopćio je Philippe Lazzarini, glavni povjerenik agencije UNRWA-e. "To će samo dovesti do neviđene patnje i ljude u Gazi dodatno gurnuti u bezdan."

Kopirati
Drag cursor here to close