Haris Hrle

Veleposlanik upozorava kako se u SAD-u ugrožavaju interesi BiH

Hrle nije htio govoriti o tome jesu li takve aktivnosti vezane za novčane tokove kojima se pokušavaju zastupati osobe na američkoj crnoj listi ili za podupiranje i potpirivanje učestalih klevetanja američkih diplomata i dužnosnik.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2017. u 09:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle je izjavio da Veleposlanstvo bilježi pojačano djelovanje skupina i pojedinaca čije bi se aktivnosti mogle promatrati dvostrano – kao pokušaj ugrožavanja interesa Bosne i Hercegovina u SAD i kao pokušaj ugrožavanja Daytona i regionalne sigurnosti.

''Traže se sastanci s američkim dužnosnik bez znanja Veleposlanstva, suočavamo se sa zloupotrebom dolazaka na konferencije i sastanke koji služe kao alibi za djelovanje suprotno načelima vanjske politike BiH, feudaliziraju se etnički strahovi, umanjuje se pravni i politički značaj slučaja Sejdić-Finci, koketira se s teorijama zavjere, ''objašnjava'' daleka povijest, priziva vjerski princip u artikulaciji redovnih društvenih i individualnih potreba - od onih dnevnih, običnih, do socijalno urgentnih kao što su zapošljavanje i problem iseljavanja, nude se nemogući scenariji'', kaže veleposlanik Hrle.

Dodaje da su nadležni dužnosnik američke administracije primijetili takvu aktivnost te smatraju da se unutarnji politički predizborni obračuni ne bi trebali prenositi u SAD, niti bi se trebao podgrijavati animozitet jednih bh. zajednica protiv drugih.  

Hrle nije htio govoriti o tome da li su takve aktivnosti vezane za novčane tokove kojima se pokušavaju zastupati osobe na američkoj crnoj listi ili za podupiranje i potpirivanje učestalih klevetanja američkih diplomata i dužnosnik.

''Kakogod, nije došlo do ozbiljnijeg ugrožavanja bh. interesa. Svi navedeni pokušaji neprimijećeno su završili u političkom i diplomatskom plićaku'', tvrdi veleposlanik BiH u SAD.

Zaključuje da se ne može neistinama djelovati protiv Bosne i Hercegovine.

''Takve su okolnosti, takva je naša pozicija, takva je povijest, ali i materijalna, sigurnosna i simbolička narav naše države. Demokratska, republikanska, pluralna i država vladavine prava, to je BiH kakvu žele Sjedinjene Države'', završava Hrle.

Kopirati
Drag cursor here to close