Politika SAD-a

Hrle: Zastava BiH se ponosno vije u centru Washingtona

Vijesti / Flash | 08. 04. 2017. u 08:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priznanje Bosne i Hercegovine od Sjedinjenih Američkih Država označilo je potvrdu bosanskohercegovačke državnosti i predstavljalo uputu u kom će se pravcu kretati politika Sjedinjenih Država, a to je pravac zaštite suverenosti, teritorijalnog integriteta i razvoja demokratskog društva.

Ovo je povodom 25. godišnjice otkako su SAD priznale neovisnost BiH za Fenu izjavio veleposlanik BiH u Washingtonu Haris Hrle.

Hrle je podsjetio da je BiH kroz povijest bila okosnica pluralnosti, središnje mjesto susreta religija, mjesto hereze i mjesto discipline, središte dotaknuto utjecajem Mediterana i Dunava, Alpa i Panonije, prihvatna točka za protjerane, ugrožene i šćućurene.

''Bosna i Hercegovina ostaje velika - ne zato što želi biti veća, već zato što ustrajava na putu svojih povijesnih zacrtanosti, ona opstaje i kao most i kao čvor, kao jedro i kao sidro'', rekao je veleposlanik Hrle.

Veleposlanik BiH je naglasio da je tijekom proteklih 25 godina BiH prešla težak put, ali je cilj uvijek bio jasan - stalna potvrda o jedinstvenosti države, susreta s drugim i provjera vlastitih vrijednosti u pluralnoj bosanskohercegovačkoj čigri koja se oduvijek oslikavala u realnom vremenu i stvarnom svijetu.

''Bosanski Amerikanci, kako se kolokvijalno nazivaju naši državljani koji su utočiste našli u Sjedinjenim Državama, značajno su doprinijeli razvoju bilateralnih odnosa i boljem razumijevanju Bosne i Hercegovine. Sada kada imaju dvije domovine - koje vole, osjećaju i podržavaju, oni predstavljaju garanciju zaštite istinitosti i kulturološke bliskosti'', izjavio je.

Veleposlanstvo je ovu godina posvetila obilježavanju 25. godišnjice priznanja u veljači koncertom Amire Medunjanin u Washingtonu u prisustvu diplomatskog kora i predstavnika State Departmenta, a svečanosti su nastavljene u Seatllu, Atlanti, Bostonu, St. Louisu, Richmondu - kroz cijele Sjedinjene Države.

''Svaka osoba teži priznanju, a tako je i s državama, i one, dakle, teže priznanju. Priznanje imamo, danas mu je suvremena godišnjica. Bosna i Hercegovina ponosno vije svoju zastavu u centralnom dijelu Washingtona, odmah uz zgradu State Departmenta. Veleposlanstvo želi podsjetiti i čestitati na današnjoj godišnjici i potvrditi posvećenost nastavku razvoja odličnih bilateralnih odnosa između dvije države'', rekao je povodom 25. godišnjice priznanja nezavisnosti BiH od SAD-a veleposlanik BiH u Washingtonu Haris Hrle.

Sjedinjene Američke Države priznale su nezavisnost BiH 7. travnja 1992.

Kopirati
Drag cursor here to close