Kosovo ih priziva, Srbija neoptimistična

Hoće li se Amerika uplesti u rješavanje kosovskog pitanja?

Kosovski premijer smatra da bez pomoći Amerike neće biti ni rješenja sa Srbijom, predsjednik Srbije pak nije optimističan po tom pitanju,
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2018. u 17:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da nema rješenja pitanja normalizacije odnosa s Beogradom bez sudjelovanja SAD-a u tom procesu, pa i zemalja Kvinte, ali ne i Rusije.

Haradinaj za Glas Amerike kaže da nema rješenja bez sudjelovanja SAD-a, jer Federica Mogherini to ne može učiniti.

Uz njeno posredovanje se, kaže Haradinaj, sve pogoršalo, te da je dobro što su se, kako kaže, Amerikanci uključili u tu priču, prenosi Tanjug.

Na konstataciju da bi to moglo da otvori mogućnost da Srbija traži da se u dijalog uključi Rusija, Haradinaj kaže da je upravo lider opozicijskog pokreta Samoopredjeljenje jučer rekao da vladin prijedlog sveobuhvatnog sporazuma s Beogradom vraća utjecaj Srbije na Kosovo, što tvrdi on, nije točno.

"Kosovo je Kosovo. Rusija ima tri tisuće akreditiranih predstavnika u Srbiji kao humanitarno osoblje i mi znamo koji je to humanitarni kadar. Mi se uvijek sukobimo oko toga i ne krijemo da smo u ovom slučaju mi dva suprotna pola kada je u pitanju rješavanje odnosa Kosova i Srbije. Države Kvinte, također, mogu da pomognu u dijalogu, ali ne očekujemo pomoć Rusije na ovu temu", rekao je Haradinaj.

Na konstataciju da je Srbija uvjetovala nastavak dijaloga ukidanjem nametnutih poreznih tarifa i pitanje kako je moguće uskladiti te dvije stvari - zadržati tarife i nastaviti pregovore, Haradinaj kaže da bi Priština mogla reći da ne želi nastavak dijaloga bez prethodne isprike Srbije zbog albanskih žrtava i, kako tvrdi, silovanja oko 20.000 osoba, bez razjašnjenja sudbine nestalih, prenosi Tanjug.

"Onda nam netko kaže da Srbija ne prihvaća nastavak dijaloga bez ukidanja poreza. Pa, nemojte prihvatiti...", rekao je Haradinaj.

Na opasku da bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema integracija, Haradinaj kaže da je normalizacija potrebna, ali ne proces koji bi, kako kaže, doveo do novih problema.

"Dakle, nemamo razloga da ukinemo porez, da se vratimo u razarajući proces za Kosovo, kada istovremeno Srbija vrši agresiju na Kosovo na međunarodnom, domaćem i regionalnom planu...", naveo je.

Ovo danas je, tvrdi Haradinaj, jedno novo Kosovo koje je dobro analiziralo desetogodišnji dijalog i vidjelo što se događalo u posljednjih pet godina.

Vučić: SAD su zainteresirane, ali smo daleko od rješenja

Moramo nastaviti tražiti rješenje za Kosovo, jer će, u suprotnom, loša rješenja pronaći nas i vratiti nas unazad, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom pisma predsjednika SAD-a.

Vučić je rekao da pismo Donalda Trumpa u vezi s Kosovom govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresirane za rješavanje problema Kosova kompromisom, kakvim takvim.

Pismo također pokazuje da je u cijeli proces američki predsjednik uključen po prvi put otvoreno, sto znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rješenja, rekao je predsjednik Vučić novinarima u Bruxsellesu.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje "i fizički" očekuje sutra, Vučić je rekao da nije suglasan sa Trumpovom ocjenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi, prenosi Tanjug.

"To što Trump kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja s se tim ne mogu u potpunosti suglasiti. Ne mislim da smo blizu rješenja", rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to "pokazuje kolika je zaintresiranost SAD da se dođe do rješenja".

Je li moguće doći do rješenja i je li realno, zapitao je Vučić i dodao da ne misli da je lako i jednostavno.

"Ali, mislim da nemamo alternativu nego da nastavimo razgovarati. Jer, ako ne budemo nastavili da tražimo rješenja, loša rješenja će pronaći nas i vratiti nas nazad", rekao je Vučić.

U proces, prema njegovim riječima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Europa, Kina, Ujedinjene nacije, "da znaju što je na stolu, o čemu razgovaramo i što je to što možemo postići".

"Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rješenja. Još nismo riješili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas", rekao je predsjednik Vučić.

Za stav predsjednika Vučića po pitanju poruka iz Trumpovog pisma interesirali su se i strani novinari u Bruxellesu.

"Pismo je važna činjenica, ali, s druge strane, nisam toliko optimističan kao što je Priština, ali ni kao što je, izgleda, bio Tramp", rekao je Vučić.

Ipak, to nas, istakao je, dodatno obvezuje da radimo na mirnom rješenju, da nastavimo dijalog čim Priština ukine takse i da vidimo da li je moguće naći sveobuhvatno rješenje.

Važno je, kako je dodao, imati podršku SAD procesu pregovora, jer to pokazuje ne samo njihovo opredjeljenje, već i posvećenost tom važnom pitanju.

"Mi imamo naše nacionalne, državne interese - da čuvamo mir i stabilnost na Balkanu i da nastavimo dijalog", rekao je Vučić i još jednom istaknuo da nije tako optimističan.

Kopirati
Drag cursor here to close