Tajnik UN-a

Guterres: Pandemija poput rendgena otkriva pukotine u društvu

Guterres je rekao da odgovor na pandemiju "mora biti utemeljen na novom društvenom ugovoru i na novom globalnom dogovoru''
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2020. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antionio Guterres u subotu je upozorio da se svijet nalazi "na prekretnici" te je pozvao na novi model globalnog upravljanja u borbi s nejednakostima koje su se produbile pandemijom koronavirusa.

U svome godišnjem online predavanju u čast Nelsonu Mandeli, Guterres je rekao da je pandemija "poput rendgena te otkriva pukotine u krhkom kosturu društva koje smo sagradili'', piše Hina.

"Razotkriva zablude i neistine svugdje: laž da slobodno tržište može omogućiti zdravstvenu skrb za sve; neistinu da neplaćeni rad na skrbi nije rad; iluziju da živimo u postrasističkom svijetu; mit da se svi nalazimo na istome brodu", rekao je šef UN-a.

Izdvojio je koji su to glavni pokretači nejednakosti, uključivši sustavni rasizam, nasljeđe kolonijalizma, patrijarhat, pukotine u pristupu tehnologiji i nejednakosti u globalnom upravljanju.

"Nacije koje su isplivale na vrh prije 70 godina, odbile su promišljanje reformi koje su potrebne da se promijene odnosi moći u međunarodnim institucijama", rekao je Guterres u svome vrlo izravnom govoru, ukazavši na sustav glasovanja u UN-ovom Vijeću sigurnosti, u kojem Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD imaju pravo veta.

Guterres je rekao da odgovor na pandemiju "mora biti utemeljen na novom društvenom ugovoru i na novom globalnom dogovoru koji stvara jednake mogućnosti za sve te uvažava prava i slobode svih'', piše Hina.

Novi model bi osigurao uključivo i ravnopravno sudjelovanje u globalnim institucijama, pravednu globalizaciju, snažniji glas zemalja u razvoju u donošenju odluka na globalnom planu i uključiviji i uravnoteženiji multilateralni trgovinski sustav, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close