Jeruzalem

Grupa fanatika u pratnji policije upala u Al-Aksu

Izraelska policija je, prema riječima očevidaca, privela troje Palestinaca, uključujući palestinsku aktivistkinju Hatice Huveys.
Vijesti / Svijet | 01. 06. 2020. u 14:46 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 110 židovskih fanatika, u pratnji policije, upalo je u ponedjeljak u džamiju Al-Aksa u Jeruzalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda islamskih vakufa Jeruzalema potvrđeno je da je 114 židovskih fanatika, u pratnji policijskih snaga, ušla u Al-Aksu.

Izraelska policija je, prema riječima očevidaca, privela troje Palestinaca, uključujući palestinsku aktivistkinju Hatice Huveys.

Džamija Al-Aksa, koja je više od dva mjeseca bila zatvorena za vjernike zbog pandemije koronavirusa, jučer je ponovo otvorena za zajedničke molitve.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jeruzalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja točku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Iako se čitava lokacija na kojoj se nalazi džamija sa zlatnom kupolom, sedamnaest vrata i četiri minareta, kroz povijest nazivala džamija Al-Aksa, danas se pod tim terminom označava samo džamija koja se obično naziva Haram el-Šarif (Plemenito svetilište).

Kopirati
Drag cursor here to close