Bleiburg

HKD Napredak: Kako nekima u ''europskom Jeruzalemu'' smeta katolička molitva za mrtve

''Slavljenje svete mise kao vjerski obred samo po sebi isključuje provokaciju.''
Vijesti / Flash | 12. 05. 2020. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo Napredak čvrsto podržava slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike.

Nema logike

U svom priopćenju navode kako slavljenje svete mise kao vjerski obred samo po sebi isključuje provokaciju, a poglavito dovođenje u vezu s bilo kakvim rehabilitiranju ustaškoga režima, kako neki tvrde. Naprosto jedno drugo isključuje.

''Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika.

Držimo da je neprihvatljiv svaki vid antipropagande koji se ovih dana može čuti u bh. javnosti, a zapravo je javni istup protiv Hrvata i katolika koji imaju biti ravnopravni građani demokratske države Bosne i Hercegovine i njezina glavnoga grada Sarajeva. Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i „europski Jeruzalem“, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama.

Osuđivanje

Podsjećamo kako je Parlamentarna skupština Vijeća Europe snažno osudila masovna kršenja ljudskih prava u totalitarnim režimima, izražavajući sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

Zaključno, jasno osuđujemo svaki totalitarni režim, nacistički, fašistički, komunistički, svako veličanje nedemokratskih političkih sustava i svako ograničavanje vjerskih prava drugih i drugačijih koji nas udaljavaju od europskoga puta, europskih vrjednota i zajedničkoga cilja – pravoga mira utemeljenoga na povijesnoj istini i napretka cjelokupnoga društva u kojemu želimo živjeti i s drugima suživjeti'', navodi se u priopćenju HKD Napredak koje potpisuje središnja uprava HKD Napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close