Klimatska aktivistica

Greta Thunberg puštena iz pritvora

Policija ju je privela tijekom prosvjeda u otvorenom kopu rudnika uglja "Garzweiler dva", udaljenom devet kilometara od sela Luetzerath.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2023. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg puštena je na slobodu nakon što je privedena sa ostalim sudionicima prosvjeda povodom planiranog rušenja jednog sela u Njemačkoj radi proširenja rudnika.

Policija ju je privela tijekom prosvjeda u otvorenom kopu rudnika uglja "Garzweiler dva", udaljenom devet kilometara od sela Luetzerath.

Pročitajte još

Snage rada prethodno su upozorile grupu da će biti potisnuta silom ukoliko se ne udalji sa ruba rudnika.

Thunberg je održala govor pred oko 6.000 demonstranata koji su prije tri dana došli u Luetzeratha i nazvala širenje rudnika "izdajom sadašnjih i budućih generacija".

Selo u zapadnoj njemačkoj pokrajini Sjeverna Rhine-Westphalia raščišćava se da bi se omogućilo proširenje rudnika uglja.

Vlasnik rudnika postigao je dogovor sa vlastima da dobije pravo da sruši Luetzerath, ali da kasnije brže izađe iz posla sa ugljem, čime će biti sačuvano pet ostalih sela koja su prvobitno bila planirana za rušenje.

Aktivisti smatraju da Njemačka više ne treba da vadi lignit, nego da se fokusira na povećanje obnovljivih izvora energije.

Kopirati
Drag cursor here to close