Klimatska aktivistica

Greta Thunberg: Njemačka ne bi trebala zatvoriti nuklearne elektrane

Njemačka je promijenila politiku odlučivši zadržati posljednje dvije nuklearne elektrane u pogonu, nastojeći osigurati opskrbu energijom.
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2022. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka ne bi trebala zatvoriti nuklearne elektrane koje trenutačno proizvode energiju ako to znači povećanje izgaranja ugljena, rekla je Greta Thunberg.

"Ako su već u pogonu, smatram kako je pogrešno zatvoriti ih da bismo se usredotočili na ugljen", rekla je 19-godišnja švedska klimatska aktivistica u intervjuu za njemački Das Erste TV kanal.

Njemačka je promijenila politiku odlučivši zadržati posljednje dvije nuklearne elektrane u pogonu, nastojeći osigurati opskrbu energijom. To je izazvalo političku buru jer vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza uključuje Zelenu stranku, koja se dugo zalagala za trajni izlazak iz nuklearne energije, piše Bloomberg.

Njemačka se sve više oslanja na elektrane na ugljen kako bi nadoknadila manjak energije izazvan smanjenjem protoka prirodnog plina u Europu kroz plinovode iz Rusije. Emisije se kratkoročno povećavaju dok vlada radi na obuzdavanju krize bez presedana.

Zemlja s najvećim europskim gospodarstvom planirala je zatvoriti nuklearne reaktore do kraja godine nakon što se javno mnijenje okrenulo protiv tog izvora energije nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi.

Francuska obično izvozi struju u Njemačku tijekom zime kada potražnja skoči, ali prekidi u tamošnjim nuklearnim reaktorima prijete smanjenjem opskrbe diljem Europe i isključenjima struje, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close