Više tisuća

Grčka će deportirati migrante koji su stigli nakon 1. ožujka

Grčka će ilegalne migrante koji su na njezin teritorij stigli nakon 1. ožujka premjestiti u sjeverni grad Serres te ih zatim deportirati u njihove domovine.
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2020. u 11:06 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka će ilegalne migrante koji su na njezin teritorij stigli nakon 1. ožujka premjestiti u sjeverni grad Serres te ih zatim deportirati u njihove domovine, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarachi, prenose u četvrtak mediji.

Više tisuća migranata ušlo je u Grčku od kada je Ankara 28. veljače objavila da će ih pustiti preko svoje granice kako bi nastavili put prema Europi. Turska se odlučila na taj potez usprkos obvezi iz sporazuma s EU od 2016. da ih zadrži na svom teritoriju.

'Naš plan je da ih vratimo u njihove zemlje', kazao je ministar za novinsku agenciju Athens New Agency (ANA) kasno u srijedu. Također je kazao da će migranti koji su ušli u zemlju prije 1. siječnja 2019. i smješteni su na otocima, uskoro biti prevezeni na kopno.

Grčka je 1. ožujka, nakon gomilanja broja migranata na svojim granicama, objavila da više neće primati zahtjeve za azil u idućih mjesec dana.

'Stanje je danas mirno. Jučer smo zaustavili skupinu od 150 migranata. Bit ćemo ovdje dokle god bude potrebno', kazao je jedan policajac za Reuters.

U četvrtak nije pristao niti jedan čamac s migrantima na otok Lezbos na kojem već boravi oko 20.000 migranata, smještenih u pretrpanim kampovima.

Turska je odlučila promijeniti migrantsku politiku dogovorenu s Europskom unijom pošto je turska vojska pretrpjela velike gubitke u ljudstvu u Idlibu, sirijskoj pokrajini, u kojoj traje ofenziva sirijskih snaga uz potporu Rusije. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je uspostaviti kontrolu nad posljednjim uporištem pobunjenika, među kojima su i pripadnici džihadističkih skupina.

Grčka i EU optužuju Tursku da namjerno gomila migrante na grčkoj granici te tako pritišće Bruxelles da joj ponudi više novca za skrb o migrantima, no Ankara od Unije također očekuje potporu za svoje geopolitičke ciljeve koje nastoji ostvariti u sukobu u Siriji koji traje 11 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close