Rastuća mržnja

Govor mržnje prema muslimanima se širi poput šumskog požara

Guterres upozorio je na rastuću mržnju usmjerenu protiv muslimana
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2019. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na rastuću mržnju usmjerenu protiv muslimana, manje od mjesec dana nakon što je u smrtonosnom terorističkom napadu na džamije na Novom Zelandu ubijeno najmanje 50 ljudi.

On je dao te komentare tijekom govora u egipatskom Al Azharu, najvećoj sunitskoj vjerskoj instituciji, gdje se sastao s velikim imamom Ahmedom al Tayebom.

''Širom svijeta uočavamo rastuću mržnju prema muslimanima, antisemitizam i ksenofobiju'', izjavio je generalni tajnik UN-a.

On je kao primjere mržnje naveo napade bijelog suprematiste na džamije u Novom Zelandu 15. ožujka, te pucnjavu u sinagogi u Pittsburghu u 2018. u kojoj je ubijeno 11 ljudi i za koju se vjeruje da predstavlja najteži napad na Jevreje u američkoj povijesti.

Guterres je upozorio na rast govora mržnje koji "ulazi u svakodnevni govor, šireći se poput šumskog požara društvenim mrežama".

''Uočavamo da se to širi u liberalnim demokracijama, kao i u autoritarnim državama'', kazao je.

Guterres je u dvodnevnoj posjeti Egiptu, i nakon obilaska Al Azhara planirano je da se sastane s predsjednikom Abdel Fattahom el Sisijem.

U nedjelju je nazočio samitu Arapske lige u Tunisu, prenosi AFP .

Kopirati
Drag cursor here to close