Zurovac: Govor mržnje postao je način komuniciranja

U BiH je govor mržnje najviše izražen na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, a dosta je govora mržnje prema ženama.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2018. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Govor mržnje postao je način komuniciranja u javnom diskursu, pa prema tome i medijima koji prenose izjave javnih službenika'', rekla je Ljiljana Zurovac izvršna direktorica Vijeća za tisak uoči početka Obuke za medije o govoru mržnje i neprimjerenom izvještavanju i etičkim i profesionalnim standardima izvještavanja.

''Sada smo u postizbornom periodu kada se zadržava takva retorika i moramo o tome govoriti. Jednostavan je način borbe s govorom mržnje, nemojmo objavljivati govor mržnje, ali pitanje je kako ga izbjeći ako je sveprisutan. Danas se evo sastajemo da vidimo kako da zaobiđemo zajednički ono što je govor mržnje. Kada je potrebno pokazati da je netko konstantan govor mržnje, a javna je osoba'', kaže Zurovac.

Komentirajući učestale izjave da senzacionalne izjave zanimaju javnost, Zurovac je rekla da javnost želi točno i istinito izvještavanje.

''Javnost ne želi da se manipulira i ne želi čuti govor mržnje, žele normalnu komunikaciju. Ljudima je govora mržnje preko glave. Svi znamo da govor mržnje pokreće jednu grupaciju protiv druge, a kod nas je to izraženo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, a dosta je govora mržnje prema ženama. Od kraja kolovoza radimo kampanju ''Stop govoru mržnje u komentarima na Internet portalima'', stravično je koliko je govora mržnje, komunicira se na tako prostački, ne samo mrziteljski način. Ne znam što se događa s ovim dijelom civilizacije, ali moramo se dobrano zabrinuti na koji način će ovo ići dalje'', kaže Zurovac.

Dodaje da žalbe građana na govor mržnje pristižu, ali ne u obujmu u kojem bi trebale.

''Zbog količine govora mržnje i nepristojnog govora koji nije na civilizacijskom nivou ljudi takvu komunikaciju prihvaćaju zdravo za gotovo, zaboravili smo lijepe riječi, uljudnu komunikaciju, zaboravili smo da se možemo neslagati, a reći to na pristojan način'', kaže Zurovac.

Glasnogovornik mostarskog ureda OSCE-a Zlatan Musić kaže da je cilj današnje edukacije da se svi prisjete etičkih i profesionalnih standarda.

''Želimo da s novinarima zajedno pronađemo rješenja kako da izbjegnemo govor mržnje u javnom diskursu, gdje je evidentan porast govora mržnje i želimo skrenuti pozornost na metode tehnike i odredbe koje postoje, a koje tretiraju govor mržnje i slobodu izražavanja'', rekao je Musić
Dodaje da je govor mržnje prisutan i u zemljama regije, te da BiH nije izuzetak.

''Govor mržnje može se smanjiti prije svega edukacijom o tome što je govor mržnje, što predstavlja, kojim tijelima se može obratiti, a mislim da su se građani u BiH dosta osvijestili i sve više prijavljuju govor mržnje'', zaključio je Musić.

Kopirati
Drag cursor here to close